26.11.2010. / 17:36

Autor: Nacional.hr

Saturnov ledeni mjesec Rhea ima atmosferu sličnu Zemljinoj

Rheinu atmosferu čuva neprestano kemijsko raspadanje ledene vode na površini mjeseca

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSaturnov ledeni mjesec Rhea ima kisikovu i ugljikovo dioksidnu atmosferu koja je slična onoj na Zemlji, prisutnost ugljikovog dioksida pretpostavlja kako tamo ima života, a prisutnost kisika mogućnost kako bi ljudi tamo mogli disati, izvještava portal io9.

Čini se kako je kisika daleko više u izobilju na mjesecima koji su u cijelosti zaleđeni. Kisik je zarobljen unutar zaleđenih oceana kako na Rhei tako i na ostalim zaleđenim mjesecima. Novi podaci iz svemirske sonde Cassini ukazuju na to kako Rheinu atmosferu čuva neprestano kemijsko raspadanje ledene vode na površini mjeseca. Smatra se kako Saturnova žestoka magnetosfera kontinuirano zrači ledenu vodu, što pomaže očuvanju atmosfere.

Prisutnost kisika jednostavno je objasniti, dok je nastanak plina ugljikovog dioksida mnogo više zanimljivije. Proces nastanka plina je sličan onome koji se je vjerojatno događao na Zemlji prije nekoliko bilijuna godina, a uključuje reakcije između organskih molekula i oksidansa na površini zaleđenog mjeseca. To saznanje samo je daljnji dokaz kako osnovni preduvjeti i okoliš za razvoj života postoje diljem Sunčanog sustava, iako se činilo kako su samo na Zemlji uvjeti bili dovoljno dobri. Saznanja o atmosferi Saturnovog mjeseca Rhea, uslijedilo je nakon dokaza o prisutnosti kisika na Jupiterovim mjesecima Europa i Ganymede.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika