30.11.2010. / 13:54

Autor: Hina

Amnesty International: 'Pozitivno što je WikiLeaks uzeo u obzir kritike'

Tijekom objavljivanja diplomatskih nota o Afganistanu prošlog ljeta, Amnesty je oštro kritizirao WikiLeaks jer su objavom imena ugrozili ljude

Julian Assange (Reuters)Julian Assange (Reuters)Direktor Amnesty Internationala Salil Shetty u utorak je ocijenio pozitivnom djelovanje WikiLeaksa koji je uzeo u obzir kritike te nevladine organizacije i pokazao se opreznijim u objavljivanju povjerljive diplomatske prepiske.

"U cjelini, to je pozitivno jer premješta ravnotežu moći informiranja između građana i vlada", rekao je Shetty na susretu s novinarima u Parizu.

"Skloniji smo slobodi izražavanja nego uskraćivanju informacija pod izgovorom zaštite državne sigurnosti", dodao je i naveo primjer nepostojanja informacija o zatvorenicima u Guantanamu.

Tijekom objavljivanja diplomatskih nota o Afganistanu prošlog ljeta, Amnesty je oštro kritizirao WikiLeaks jer su objavom imena ugrozili ljude, objasnio je. "Uzeli su u obzir naše kritike tijekom objavljivanja bilješki o Iraku u listopadu", dodao je.

Stranica WikiLeaks u nedjelju je počela objavljivati više od 250 tisuća povjerljivih diplomatskih dokumenata State Departmenta, što je izazvao oštru osudu Washingtona i dovelo do pokretanja kaznene istrage u SAD-u zbog krađe povjerljivih dokumenata.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 30.11.10. 16:40

Objavljivanje je u duhu demokracije, a ne obratno kako nam neki zele servirati, a uskracivanje informacija pogoduje manipuliranju, zato samo naprijed Wikileaks.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika