01.12.2010. / 17:31

Autor: Hina

Pahor na izvanrednoj konferenciji: Povijest će otkriti što je bilo potrebno učiniti za arbitražu

"To je bio filigranski rad. Povijest, a možda i kakve diplomatske bilješke jednom će otkriti što je sve bilo potrebno učiniti da se do toga dođe", rekao je Pahor, dodajući da je arbitražni sporazum između dviju država pripomogao i stabilizaciji regije

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor izjavio je u srijedu da će povijest pokazati kako je Slovenija došla do načelnog rješenja graničnog prijepora s Hrvatskom te arbitražni sporazum iznio kao ilustraciju vanjskopolitičkih uspjeha svoje vlade.

Pahor je arbitražni sporazum spomenuo na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je u cijelosti odbacio javne kritike da razotkriveni sadržaj njegova razgovora s bivšim otpravnikom poslova američkog veleposlanstva u Ljubljani razotkriva "servilnost" slovenske politike prema SAD-u, kako se to neki komentari sugerirali.

Budući da se u diplomatskoj bilješci njegova razgovora s bivšim otpravnikom poslova američkog veleposlanstva Bradleyem Fredenom spominju i odnosi s Hrvatskom, uz komentar da su SAD u 2009. uložile mnogo diplomatskog kapitala da bi došlo do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora, što je omogućeno tek nakon zaključivanja arbitražnog sporazuma uz pomoć Švedske i SAD-a, Pahor je na konferenciji za novinare rekao da taj sporazum smatra uspjehom za Sloveniju s obzirom na ono što mu je prethodilo.

"To je bio filigranski rad. Povijest, a možda i kakve diplomatske bilješke jednom će otkriti što je sve bilo potrebno učiniti da se do toga dođe", rekao je Pahor, dodajući da je arbitražni sporazum između dviju država pripomogao i stabilizaciji regije.

Na pitanje misli li da bi novo javno razotkrivanje sadržaja neke od preko 800 američkih diplomatskih bilješki koje se odnose na Sloveniju moglo kompromitirati njegovu vladu ili odnose s Hrvatskom Pahor je rekao da smatra kako do toga ne može doći.

Pahor je inače slovenskoj javnosti poručio da se u komunikaciji sa stranim političarima ponaša "suvereno i samosvjesno", ali i u skladu sa slovenskim nacionalnim interesima među kojima su i gospodarski, navodeći da je iz tih razloga posjetio američko veleposlanstvo, ali i španjolsko i rusko, te da namjerava posjetiti i kinesko. Neformalne razgovore sa stranim veleposlanicima nazvao je i dijelom "gospodarske diplomacije" kako bi Slovenija došla do veće razine stranih investicija.

Nazvavši razgovor s američkim otpravnikom poslova o mogućem ulaganju u drugi blok nuklearke razgovorom informativne naravi i subjektivnim, on je kazao da je odluka o mogućoj gradnji drugog bloka u Krškom još daleko. Dodao je da želi da strane investicije u tehnološke projekte poput drugog bloka nuklearke Krško i u bankarsko-financijski sektor budu iz kruga država "zapadne hemisfere kojima pripada i Slovenija". Kritike po kojima je u razgovoru vođenom na američkom veleposlanstvu pogodovao američkom Westinghouseu Pahor je nazvao neopravdanim dodavši da sve to mogu ispitati istražni organi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika