08.12.2010. / 10:48

Autor: Nacional.hr

HAKOM: Tarifom „bonbon“ T-HT prekršio Zakon o elektroničkim komunikacijama

Operator nije osigurao funkcionalnost prenosivosti broja iz drugih mreža u vlastitu pokretnu elektroničku komunikacijsku mrežu u svrhu korištenja „bonbon“ tarife

T-HT mora omogućiti prijenos broja u svoju tarifu "bonbon"T-HT mora omogućiti prijenos broja u svoju tarifu "bonbon"Nadzornik Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) proveo je postupak stručnog nadzora nad trgovačkim društvom T-Hrvatski Telekom vezano uz neomogućavanje ostvarivanja prenosivosti broja iz drugih mreža u pokretnu elektroničku komunikacijsku mrežu trgovačkog društva T-Hrvatski Telekom u svrhu korištenja „bonbon“ tarife, priopćili su iz te agencije.

Utvrđeno je da T-Hrvatski Telekom nije u potpunosti pripremio svoju elektroničku komunikacijsku mrežu i sustave te nije proveo potrebna testiranja svoje mreže kako bi istu pripremio za uspostavu funkcije prijenosa broja za novo brojevno područje 97 te usluge koje nudi na navedenoj numeraciji. Takvim postupanjem T-Hrvatski Telekom je povrijedio odredbe Zakona o elektroničkim komunikacijama i Pravilnika o prenosivosti broja.

Stoga je T-Hrvatskom Telekomu Rješenjem nadzornika HAKOM-a određeno da najkasnije do 1. siječnja 2011. godine ukloni tehničke nemogućnosti prijenosa broja iz mreža drugih operatora u pokretnu elektroničku komunikacijsku mrežu T-Hrvatskog Telekoma, a u svrhu korištenja „bonbon“ tarife.

Nacional.hr je tijekom dana dobio i očitovanje T-Hrvatskog Telekoma o cijelom slučaju: "U HT-u intenzivno radimo na prilagodbi sustava kako bi se omogućio prijenos broja iz drugih mreža u pokretnu elektroničku komunikacijsku mrežu HT-a u svrhu korištenja bonbona. Budući da u trenutku lansiranja bonbona funkcionalnost prijenosa broja nije bila tehnički spremna, korisnici nisu mogli prenijeti broj iz mreža drugih operatora kako bi koristili bonbon. Napominjemo da je navedeno prvenstveno na štetu HT-a, a nikako na štetu drugih operatora - budući da u ovom trenutku korisnici drugih operatora koji žele postati bonbon korisnici to ne mogu učiniti zadržavajući postojeći broj. Prilikom lansiranja bonbona navedeno smo transparentno komunicirali sukladno postojećim Pravilnicima, a ova informacija objavljena je i na službenim stranicama bonbona u trenutku početka komercijalnog rada te smo, kao primatelj broja, pravovremeno obavijestili korisnike o uvjetima prijenosa broja te razlozima nemogućnosti prijenosa. Stoga smo mišljenja da se u postupku prijenosa broja u i iz pokretne elektroničke komunikacijske mreže HT-a postupalo i postupa sukladno propisanom u članku 76. Zakona o elektroničkim komunikacijama odnosno članka 6., 7. i 12. Pravilnika o prenosivosti broja. No naravno, kao i uvijek do sada, poštivat ćemo rješenje nadzornika HAKOM-a", stoji u očitovanju HT-a.

Vezane vijesti

Rast usluga širokopojasnog pristupa internetu

Rast usluga širokopojasnog pristupa internetu

Telefonske usluge i dalje bilježe pad prihoda, kako zbog smanjenja kupovne moći građana uzrokovane krizom u svjetskoj i domaćoj ekonomiji, tako i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika