10.12.2010. / 17:13

Autor: Hina , Nacional.hr

WikiLeaks: SAD prije godinu dana doznao od Bajića - 'Sanader će pasti zbog Hypa'

Bajić je rekao kako je moguće da je Sanader umiješan u nekoliko slučaja, ali istražitelji su prikupili najviše dokaza u vezi s ilegalnim posredovanjem za Sanaderove prijatelje u Grupi Hypo Alpe Adria Banke iz Austrije

Ivo Sanader i Mladen BajićIvo Sanader i Mladen BajićAmerički veleposlanik James Foley u siječnju je u diplomatskoj bilješci zaključio kako se sprema tužba protiv neke "velike ribe" u Hrvatskoj, pošto je državni odvjetnik Mladen Bajić izvijestio američke diplomate o pokretanju istrage protiv bivšega potpredsjednika vlade Damira Polančeca i o "čvrstim dokazima" protiv bivšega premijera Ive Sanadera u slučaju Hypo Banke, objavio je u petak WikiLeaks.

USKOK istražuje bivšega premijera Ivu Sanadera i ostale "nedodirljive" zbog korupcije, napisao je američki veleposlanik Foley u svojoj bilješci iz siječnja ove godine, objavio je WikiLeaks.

U komentaru Foley kaže kako će važan ispit hrvatskih protukorupcijskih nastojanja biti sposobnost da napadne najveću ribu. Već godinama Bajić oklijeva i ne otvara ni istragu, a kamoli da optuži visoke dužnosnike ako ne osjeća da ima uvjerljive dokaze. Otvaranje istrage protiv potpredsjednika vlade Damira Polančeca i Bajićeva ocjena da u slučaju Hypo Banke ima čvrste dokaze protiv Sanadera, "snažan su znak da bi protiv neke 'velike ribe' uskoro mogla biti podnesena tužba" te da će se ta osoba "pridružiti bivšem ministru obrane i unutarnjih poslova Berislavu Rončeviću" kojemu je tada suđeno u slučaju 'Kamioni'.

Iako se, piše veleposlanik, "čini da optužba za ilegalno posredovanje protiv Sanadera i Polančeca može izgledati razmjerno nevažnom, Bajić sugerira da će se vjerojatno otkriti još toga što će uključivati bivšega premijera".

"U svakom slučaju, kao što Bajić voli reći, i Al Capone je pao jer je izbjegavao plaćati porez, a ne zbog svojih zloglasnijih aktivnosti", završava Foleyjev komentar.

Po Foleyjevim riječima, Bajić ga je obavijestio o nekoliko tekućih korupcijskih slučaja kojima su meta Sanader i drugi visoki vladini dužnosnici. Najmanje jedan slučaj mogao bi voditi do podizanja optužnice protiv bivšega premijera, a i u nekoliko drugih slučaja nastavljaju se otkrivati dokazi koji bi mogli imati veze sa Sanaderom. Premijerka Jadranka Kosor, napisao je Foley, pojačala je protukorupcijsku borbu stvaranjem međuagencijskih timova koji istražuju najteže slučaje korupcije u državnim tvrtkama, a ministri unutarnjih poslova i pravosuđa upozoravaju da nema "nedodirljivih" u borbi protiv korupcije, kaže se u sažetku povjerljive diplomatske bilješke od 26. siječnja.

Po toj bilješci, Bajić je od početka do sredine siječnja na nekoliko sastanaka s tajnikom za politička pitanja Chrisom Zimmerom opisao istrage koje se bave bivšim premijerom, sadašnjim i bivšim ministrima i gotovo svim većim državnim poduzećima. Bajić je rekao kako je moguće da je Sanader umiješan u nekoliko slučaja, ali istražitelji su prikupili najviše dokaza u vezi s ilegalnim posredovanjem za Sanaderove prijatelje u Grupi Hypo Alpe Adria Banke iz Austrije. Slučaj Hypo Banke pokazuje da je Sanader devedesetih navodno sredio kredit od četiri milijuna njemačkih maraka svojem susjedu Miroslavu Kutli, od kojega je zauzvrat dobio proviziju od osamsto tisuća maraka.

Po Bajićevim riječima, Hypo Banka surađuje s tom istragom. Za takvo ilegalno posredovanje i zloupotrebu službenog položaja predviđena je kazna od jedne do pet godina.

Bajić je američkom diplomatu rekao kako USKOK vodi međuagencijske timove kojima su po zapovijedi premijerke Jadranke Kosor prioriret slučaji u kojima sudjeluju državne tvrtke te da su, po Bajićevu mišljenju, u istrazi sve veće državne tvrtke.

U bilješci se dalje kaže kako je tadašnji ministar pravosuđa Ivan Šimonović za Hrvatski radio rekao da "nitko nije iznad zakona, bilo bivši ili sadašnji ili budući predsjednici ili premijeri" i dodao da je "nedodirljivih uvijek bilo, ali sad prvi put u hrvatskoj povijesti nedodirljivih više neće biti".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
10/12/10

lioness, 10.12.10. 20:07

Kako je moguće da državni odvjetnik Republike Hrvatske komentira svoje istrage sa stranim dužnosnicima !!??


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika