14.12.2010. / 17:19

Autor: Nacional.hr

Nema više zabrana: Ukrajinska vlada ukida i posljednja ograničenja u Černobilu

U nesreći koja se dogodila u travnju 1986. godine poginula su 32 vatrogasaca i radnika u nuklearnoj elektrani, dok Međunarodna agencija za atomsku energiju procjenjuje kako će od poslijedica radijacije tj. bolesti raka umrijeti još 4.000 ljudi

Černobil je grad duhova koji svako godine posjećuju turistiČernobil je grad duhova koji svako godine posjećuju turistiUkrajinska vlada će 2011. ukinuti i zadnje zabrane za posjete području December 21, 30 kilometarskom području oko černobilske nuklearne elektrane koja je eksplodirala 1986. godine, rekao je bivši sovjetski ministar za hitne situacije Viktor Baloga, a izvještava CNN.

Iako je radijacija u zoni nesreće još uvijek iznad normalne, određenom broju turista dnevno dozvoljen je posjet čuvanoj lokaciji. Znanstvenicima i istraživačima više nije zabranjen ulaz.

Yuri Rozgoni, ovlašteni vodič s turističkom agencijom Ukrainianweb u Torontu ima pravo dnevno uvesti grupu od 20 do 30 turista u černobilsku zonu. Razgledavanje traje pet do šest sati, a vodiči stalno mjere stupanj radijacije kako bi znali gdje ljudi mogu ići. Većina radioaktivnog materijala otišla je u zemlju te je radijacija u pojedinim dijelovima područja jednaka onoj kojoj smo izloženi za vrijeme prekooceanskog leta zrakoplovom.

U grad duhova Pripyat vratio se biljni svijet, a postao je i prebivalište životinjskih vrsta iz regiji, piše Mary Mycio autorica knjige "Wormwood Forest" iz 2005. godine. Autorica upozorava kako pri posjetu treba nositi nešto od odjeće koju se poslije može baciti u slučaju da se posjetitelj zaprlja. Zabrinjava ju to kako ovaj interesantni i prelijepi spomenik tehnologiji koja je otišla krivim smjerom, jednog dana ne postane nuklearni Disneyland koji bi uništio stanište biljaka i životinja.

U nesreći koja se dogodila u travnju 1986. godine poginula su 32 vatrogasaca i radnika u nuklearnoj elektrani, dok Međunarodna agencija za atomsku energiju procjenjuje kako će od poslijedica radijacije tj. bolesti raka umrijeti još 4.000 ljudi.

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika