16.12.2010. / 17:40

Autor: Nacional.hr

Zatvaraju se coffee shopovi: Kraj narko-turizma u Nizozemskoj?

Uzgajanje i prodaja kanabisa u Nizozemskoj je dekriminalizirana, ali nije legalna. Posjedovanje i kupnja određeni su na količinu od pet grama. U Nizozemskoj ima oko 700 dućana koji prodaju pripravke te biljke

European Court of Justice donio je presudu kako nizozemske vlasti imaju pravo zabraniti strancima ulazak u tzv. coffee shopove, gdje se legalno prodaju pripravci marihuane, piše BBC. Sud je rekao kako je grad Maastricht imao pravo kada je 2005. godine donio zakon o zabrani ulaska stranim državljanima u 'kafiće' gdje se može kupiti marihuana.

Zakon je donesen kako bi se spriječio dolazak tzv. narko-turista iz Belgije i Njemačke, koji su remetili javni red i mir. Vlada desnog centra u Nizozemskoj navodno želi zakon proširiti na područje cijelog kraljevstva, što bi bio kraj trideset godišnjeg razdoblja turizma na bazi lakih droga. Coffee shopovi postali bi privatni klubovi i ne bi bilo prijetnje nizozemskom načinu života. Vlasnik shopa žalio se na zakon iz 2005. godine tvrdeći kako su prekršeni zakoni EU o slobodi usluga i roba.

Odgovor suda je bio kako se zabrana poklapa s zakonima EU i kako su zabilježena kršenja javnog reda i mira u Nizozemskoj vezana uz narko-turizam te isto tako u susjednim državama Belgiji, Njemačkoj i Francuskoj. Uzgajanje i prodaja kanabisa u Nizozemskoj je dekriminalizirana, ali nije legalna. Posjedovanje i kupnja određeni su na količinu od pet grama. U Nizozemskoj ima oko 700 dućana koji prodaju pripravke te biljke.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika