22.12.2010. / 09:03

Autor: Hina

Premijera predstave 'Čovjeka koji je spasio Europu' premijerno izvedena u ZKM-u

Riječ je o trećem dijelu Medvešekove trilogije koja progovara o hrvatskoj i europskoj današnjici, a u kojoj su još predstave "Vrata do" i "Najbolja juha! Najbolja juha!"

Rene Medvešek (lijevo); Foto: Žarko Bašić/PIXSELLRene Medvešek (lijevo); Foto: Žarko Bašić/PIXSELLPredstava "Čovjek koji je spasio Europu", autorski projekt redatelja Renea Medvešeka nastao prema radiodrami Antuna Šoljana "Čovjek koji je spasio Nizozemsku", premijerno je izveden večeras u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

Riječ je o trećem dijelu Medvešekove trilogije koja progovara o hrvatskoj i europskoj današnjici, a u kojoj su još predstave "Vrata do" i "Najbolja juha! Najbolja juha!".

Glavni lik predstave "Čovjek koji je spasio Europu" je gastarbajter s više imena - Mate, Mata, Matek, Matan i Mato, a glumi ga mladi glumac Goran Bogdan.

Uz njega, glume još i Nataša Dorčić, Suzana Nikolić, Barbara Prpić, Marica Vidušić Vrdoljak, Milivoj Beader, Petar Leventić, Maro Martinović i Filip Nola te članovi glazbene družine "Cinkuši".

Rene Medvešek je napravio i adaptaciju drame, a dramaturginje su Olja Lozica i Pavlica Bajsić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić.

Hrvatski književnih Antun Šoljan je svoju radiodramu, ovjenčanu uglednim europskim nagradama u režiji Zvonimira Bajsića, napisao 1985. na temelju nizozemske legende o dječaku koji je, začepivši svojim prstom rupu na morskome nasipu, spasio Haarlem od poplave.

Šoljanov Hrvat na privremenom radu u inozemstvu igrom slučaja ponovio je isti hrabri čin, a njegova sudbina u ZKM-ovoj predstavi bila je predložak za niz tema koje su uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju još aktualnije nego tada.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika