02.01.2011. / 11:42

Autor: Deutsche Welle

Reforme zbog Bruxellesa

Hrvatska i EU nakon 2010. - Lakša poglavlja iza nas, ostale su teške odluke

2010. godina bila je uspješna za Hrvatsku. Unatoč velikim financijskim i gospodarskim problemima, krizi dugova i eura, Hrvatska je najbliža članstvu i na kraju godine zatvorila je još tri poglavlja u pregovorima s EU-om.

Foto:Igor ŠobanFoto:Igor ŠobanHrvatska s proteklom 2010. godinom i odnosima s Europskom unijom može biti zadovoljna. Razlog je ne samo što je na kraju godine ostalo još samo sedam poglavlja za zatvaranje već i činjenica da je Hrvatska dobila i najbolje izvješće o napretku, što i priliči zemlji koja se nalazi u samoj završnici pristupnih pregovora.

Hrvatska je bila prioritet nešto manje za vrijeme španjolskog, ali znatno više za vrijeme belgijskog predsjedanja Unijom. Dok je španjolsko u prvoj polovici 2010. godine samo djelomično vodilo računa o zemljama jugoistočne Europe, i belgijsko predsjedništvo je u posljednjih šest mjeseci bilo mnogo aktivnije, baš kao i Europska komisija.

Kada je riječ o zemljama u regiji, nakon što su krajem 2009. godine Srbija, Crna Gora i Makedonija dobile bezvizni režim za svoje građane, bez viza u zemlje Europske unije na kraju 2010. godine mogu putovati i građani BiH i Albanije.

Hrvatska je ove godine ušla u završnu fazu pregovora, Crna Gora dobila je kandidatski status, Srbija čeka kandidatski status, dok Bosna i Hercegovina nakon izbora tek sastavlja vladu, a Makedonija ni nakon pet godina kandidatskog statusa nema datum za početak pregovora o članstvu.

Komisija optimistična

Europska komisija ipak je optimistična i ovu godinu procijenjuje pozitivnom za sve zemlje regije, a to je u studenom mjesecu potvrdio i povjerenik za proširenje Štefan Füle koji je svim zemljama priznao da su ostvarili napredak na putu u članstvo Europske unije, ali da je udaljenost do članstva za svaku zemlju regije različita. U Bruxellesu i glavnim gradovima zemalja članica očekuju prije svega konsolidaciju gospodarskog stanja i eura te stanja na financijskim tržištima. Zbog toga je proširenje „palo" u drugi plan, no svojom strategijom o proširenju Europska unija je pokazala da misli ozbiljno s integracijom svojeg jugoistočnog susjedstva. Ciljevi za sve zemlje regije ostaju i za 2011. godinu isti, a to su nastavak provedbe reformi i ispunjavanja uvjeta na putu u EU.

EU i Hrvatska stigli su do završne faze pristupnih pregovora. Pred Hrvatskom se nalaze važni izazovi u ovoj posljednjoj fazi. Nema više jednostavnih poglavlja za zatvaranje, jer svako preostalo poglavlje, počevši od Poljoprivrede preko Ribarstva i Regionalne politike pa sve do Pravosuđa i Tržišnog natjecanja, traže u Hrvatskoj odlučne, ponekad vrlo teško odluke.

Slučaj Sanader

Pored svega reforme pravosuđa i javne uprave te potreba borbe protiv korupcije na svim razinama kao i restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta odredit će brzinu posljednjeg kruga hrvatskih pregovore, poručuje Europska komisija. I u Bruxellesu sve je iznenadilo pokretanje istrage i uhićenje bivšeg premijera Sanadera u Austriji. Pri tome jedni briselski političari ističu kako je uhićenje bivšeg premijera stvar između Sanadera i pravosuđa, a ne između EU-a i Hrvatske, dok drugi doduše indirektno ukazuju kako je Hrvatska pokazala da provodi istrage i pokazuje rezultate i u borbi protiv korupcije na najvišoj razini.

Povjerenik za proširenje Štefan Füle je naglasio kako Hrvatska mora ispuniti 22 mjerila i podmjerila za zatvaranje najtežeg poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava. Hrvatska mora uvjeriti europske institucije i članice Unije da su reforme vjerodostojne i da su one zaživjele u stvarnosti.

„Rezultati ostvareni 2010. godine dobar su temelj da hrvatske vlasti poduzmu izvanredne napore kako bi se završili pregovori", rekao je Füle i čestitao Hrvatskoj, ali nije spominjao datum završetka pregovora već je sam rekao, da će proces ratifikacije pristupnog sporazuma u članicama Europske unije trajati oko 18 mjeseci.

2010. godina - najuspješnija u hrvatskim pregovorima

Za statističare podsjećamo da je Hrvatska u prvoj polovici 2010. godine, za vrijeme španjolskog predsjedništva, otvorila pet i zatvorila tri poglavlja, a u drugoj polovici za vrijeme belgijskog predsjedanja otvorila jedno i zatvorila sedam poglavlja.

„Za Hrvatsku ostaje cilj završetak pregovora sredinom 2011. godine, jer su sve predradnje za zatvaranje preostalih poglavlja pri kraju", poručio je hrvatski ministar vanjskih poslova Jandroković. Posljednji nastup u Bruxellesu bila je i prilika da se baci pogled unatrag na cijelu 2010, ali i pogled u 2011. Jandroković je rekao da se uvijek može bolje. „2010. godina kada je u pitanju nastavak pregovora o ulasku u EU bila je najuspješnija godina, otvorili smo i zatvorili najveći broj poglavlja. Usudio bi se reći da smo učinili presudni i odlučujući korak prema završetku pregovora".

Za šefa hrvatske diplomacije 2009. godina bila je godina ulaska u NATO, a 2011. godina bit će godina završetka pregovora. 2010. je godina u kojoj je Hrvatska konsolidirala svoje članstvo u NATO savezu, pokazala da je pouzdan partner, a što se tiče Europske unije učinila je presudne i ključne korake prema završetku pregovora.

Autor: Alen Legović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 02.01.11. 14:53

STO CE BITI AKO NA REFERENDUMU KAZEMO POPUT SVICARACA I NORVEZANA ? !! JACO ILI KOJI OD TVOJIH POBOCNIKA MOZE MI DATI ODGOVOR . Hvala unaprijed!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika