05.01.2011. / 16:10

Autor: Nacional.hr

Kraj sportskih rekorda? 'Nakon 2021. rušenje najboljih rezultata će se zaustaviti'

Prema otisku bosonogog čovjeka, koji je živio prije 20.000 godina, u okamenjenom australskom pijesku, utvrđeno je kako je trčao brzinom od 38 kilometara na sat

Usain Bolt, najbrži čovjek na ZemljiUsain Bolt, najbrži čovjek na ZemljiInternetski portal io9.com piše o razmišljanjima, dokazima i studijama o tome kako je čovjek danas na vrhuncu svojih sportskih postignuća. Atletičari i plivači su sve veći, viši i brži, prehrana je bolja, nama natjecanja, utrke na koju se ne može otići. Uvjeti su bolji, treninzi se mijenjaju, veća je mogućnost izbora talenata, jer je populacija veća. Čovjek je prosječno narasao za pet centimetara, plivački šampioni za deset centimetara, dok su profesionalni atletičari, trkači narasli za 15 centimetara. Dva znanstvenika iz Južne Koreje u istraživanju tvrde kako će se do godine 2021. rekordi u sportu zaustaviti. Do tada ćemo ostvariti svoj vrhunac i poslije više nećemo napredovati.

Drugi pak tvrde kako su ljudi prije bili pokretljiviji, brži, morali su loviti za hranu, bacali su koplje dalje. Plivanje, penjanje, veslanje bilo je neophodno i brže, rimski vojnici hodali su četrdeset kilometara dnevno s teretom na leđima... Knjiga Manthropology: The Science of the Inadequate Modern Male tvrdi kako se trening današnjih sportaša nije mogao mjeriti s životom drevnih ljudi.

Prema otisku bosonogog čovjeka, koji je živio prije 20.000 godina, u okamenjenom australskom pijesku, utvrđeno je kako je trčao brzinom od 38 kilometara na sat. Usain Bolt, najbrži čovjek na svijetu trčao je 42 kilometra na sat i osvojio je svjetski rekord. Je li moguće da je čovjek prije 20.000 godina, bosonog, na pijesku dostizao brzine modernih atletičara?

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika