05.01.2011. / 17:09

Autor: Nacional.hr

Strepnja među izdavačima: Problemi zbog jeftinih knjiga Todorićevog 'Znanja'

Osim distributivne mreže problem za ostale su i novi naslovi koji su tek nedavno objavljeni na stranim tržištima, a na taj način se izravno plasiraju na masovno tržište, čime se potpuno preskače uloga knjižara

Ivica TodorićIvica TodorićIzdavačka kuća Znanje u vlasništvu Ivice Todorića sredinom 2010. pokrenula je projekt "Knjiga dostupna svima". Riječ je o biblioteci džepne knjige u kojoj su zastupljeni svjetski bestseleri po cijeni od 19,9 kuna. Od pokretanja biblioteke prodano je više od 500.000 knjiga, a tom uspjehu je uz niske cijene pridonijela velika distributivna mreža Znanja, odnosno prodaja u trgovačkom lancu Konzum, drogerijama Kozmo i kioscima Tiska, piše Poslovni dnevnik.

"Znanje svoje naslove plasira na više od 10.000 prodajnih mjesta. Takva distribucijska snaga omogućava plasman i prodaju količina koje su čak i novinskim izdavačima nedostupne", rekla je za Poslovni Petra Ljevak, izvršna direktorica Naklade Ljevak dodajući kako će posljedice biti vidljive tek za dvije godine.

Osim distributivne mreže problem za ostale su i novi naslovi koji su tek nedavno objavljeni na stranim tržištima, a na taj način se izravno plasiraju na masovno tržište, čime se potpuno preskače uloga knjižara.

Da je odabir novih naslova najproblematičniji aspekt projekta Znanja, smatraju i u Mozaik knjizi.

"Iskustvo nam govori da prodaja nije uvjetovana cijenom. Izdavanje novih naslova po cijenama tako niskim da ne prelaze prag isplativosti pretpostavlja da zbog cijene ljudi kupuju knjigu", kaže Tatjana Smojver iz Mozaik knjige, dodajući kako ne vide mogućnost dugoročnog održavanja tog aspekta projekta.

"Temeljnu odrednicu džepne knjige označava pojam 'mass market'. Taj segment tržišta, uz knjižare uključuje i široko razgranatu prodajnu mrežu: supermarkete, kioske, benzinske crpke ili drogerije. Ona omogućavaju dostupnost svjetskih bestselera", rekao je za Poslovni Zvonimir Čimić, v. d. direktora Znanja koji nije odgovorio na pitanje može li ovaj projekt ugroziti poslovanje izdavača i knjižarsku mrežu.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 05.01.11. 18:26

KRADEZEOV MAJMUN!!!


registracija
14/11/07

laufer, 11.01.11. 22:24

Prodaje jeftino knjige?
U čemu je problem?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika