07.01.2011. / 15:04

Autor: Hina

Praizvedba 'Fedrine ljubavi' 15. ožujka

Ta predstava nastavlja ZKM-ov koncept izravnog dijaloga sa suvremenošću koji je obilježio prošlogodišnji program u tom kazalištu, u okviru kojega je premijerno izvedeno sedam predstava

Nina Violić Nina Violić U Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) počele su probe za predstavu "Fedrina ljubav" Sarah Kane, u režiji Božidara Violića, koja do sada nije izvođena u Hrvatskoj, a praizvedba je predviđena za 15. ožujka, izvijestilo je to kazalište.

Drama "Fedrina ljubav" jedne od najznačajnijih britanskih i svjetskih dramskih spisateljica 20. stoljeća, Sarah Kane, koja je gotovo nepoznata našoj publici, propituje mit o Fedri jezikom naše svakodnevice, fragmentarnim naturalizmom koji spaja temu ratovanja, onoga u društvu i onoga u obitelji, ustvrdila je ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč u najavi ovosezonskih predstava.

Po njezinim riječima, središnja tema drame je ljubav prema drugome, onome koji je uvijek dalek i nepristupačan, odnosno egocentrizam svijeta, destrukcija i autodestrukcija u razlomljenu vremenu.

Drama odgovara sadašnjem trenutku, kad se brišu granice između različitih žanrova, stilova i poetika, a najzanimljivim se čine ona pitanja na koja već tisućama godina, još od grčkih tragedija, ne uspijevamo naći odgovora, dodala je Vrgoč.

Glavne uloge predstavi imaju Nina Violić i Vedran Živolić, a glume još Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Damir Šaban, Doris Šarić Kukuljica, Barbara Prpić Biffel i Zoran Čubrilo.

"Fedrina ljubav", praizvedena 1996. u londonskom kazalištu Gate, temelji se na Senekinoj tragediji o Fedri koja se zaljubljuje u svog posinka Hipolita, čija ju okrutnost dovede do samoubojstva. Sarah Kane u svojim je dramama govorila o teškim temama, neostvarivim ljubavima, boli, emocionalnoj torturi i smrti, a i njezina je životna priča završila tragično - ubila se 1999. u 29. godini.

Ta predstava nastavlja ZKM-ov koncept izravnog dijaloga sa suvremenošću koji je obilježio prošlogodišnji program u tom kazalištu, u okviru kojega je premijerno izvedeno sedam predstava - "Garaža", "Rose is a Rose is a Rose is a Rose", "Buđenje proljeća", "Izlog", "Vatrotehna 2.0", "Ovo bi mogla biti moja ulica" i "Čovjek koji je spasio Europu". U 2010. bilo je i devet koprodukcija, devet repriznih izvedbi, 31 gostovanje, od čega 13 inozemnih, a ZKM i njegovi glumci osvojili su i trinaest nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika