07.01.2011. / 21:45

Autor: Hina

Njemačko odvjetništvo diže optužnicu zbog trovanja životinjske hrane dioksinom

Njemačko bi odvjetništvo, koje istražuje tvrtku odgovornu za onečišćenje životinjske hrane otrovnim dioksinom, moglo podignuti optužnicu protiv te tvrtke, priopćilo je u petak ministarstvo poljoprivrede.

Njemačka jaja s dioksinom izvezena su u Nizozemsku (Reuters)Njemačka jaja s dioksinom izvezena su u Nizozemsku (Reuters)Njemačko bi odvjetništvo, koje istražuje tvrtku odgovornu za onečišćenje životinjske hrane otrovnim dioksinom, moglo podignuti optužnicu protiv te tvrtke, priopćilo je u petak ministarstvo poljoprivrede.

Panika zbog jaja s njemačkih farma, na kojima je perad hranjena otrovnom hranom, pojačala se kad je vlada u najsjevernijoj njemačkoj pokrajini Schleswig-Holsteinu priopćila da je dio hrane onečišćen od ožujka - devet mjeseci duže nego što se prije mislilo.

Vlasti su zatvorile 4700 farma u Njemačkoj, a tisuće komada peradi je pobijeno u osam njemačkih država kako bi se spriječilo trovanje jaja i mesa zaraženom hranom na peradarskim i stočnim farmama.

Njemačka javna televizija ARD javila je da je Slovačka zbog skandala s dioksinom obustavila uvoz namirnica.

Njemačke vlasti izjavile su ovaj tjedan da je zaraženo 3000 tona hrane, ali kako vjeruju da se hrana zatrovana dioksionom proizvodila samo nekoliko tjedana.

Dioksin je jedan od najopasnijih otrova i vrlo štetan za čovjeka i okoliš. Nastaje izgaranjem organskih tvari, organskih otpadaka pri spaljivanju otpada, ali i kao nusprodukt u kemijskim procesima u organskoj kemijskoj industriji. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila ju je na popis kancerogenih tvari.

Jedan uzorak hrane analiziran u Schleswig-Holsteinu sadržavao je 77 puta veću razinu dioksina od dopuštene.

Istraga je dovela vlasti do distributera masti za proizvodnju životinjske hrane u Schleswig-Holsteinu. Odvjetništvo istražuje tvrtku Harles und Jentzsch koja je distribuirala mast. Mast koja se upotrebljava u industriji miješana je s mašću namijenjenoj ishrani stoke i peradi, što je onečistilo jaja i svinjetinu dioksinom.

Glasnogovornik ministarstva poljoprivrede izjavio je da je među opcijama koje se razmatraju i optužnica za kazneno djelo.

Njemačka vlada čini sve što je u njezinoj moći kako bi ograničila štetu koju bi mogla pretrpjeti njemačka poljoprivreda. Berlin tvrdi da nema opasnosti za zdravlje građana, da je sva onečišćena stočna hrana prikupljena i da su svi sumnjivi prehrambeni proizvodi povučeni iz prodaje.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika