09.01.2011. / 10:33

Autor: Hina

Južni Sudan: Počeo referendum o neovisnosti

Predsjednik poluautonomne pokrajine južnog Sudana Salva Kiir rekao je po dolasku na biračko mjesto u nedjelju ujutro da je referendum o neovisnosti juga "povijesni trenutak" koji bi mogao dovesti do podjele najveće afričke zemlje.

Referendum za otcjepljenje Južnog Sudana (Reuters)Referendum za otcjepljenje Južnog Sudana (Reuters)Predsjednik poluautonomne pokrajine južnog Sudana Salva Kiir rekao je po dolasku na biračko mjesto u nedjelju ujutro da je referendum o neovisnosti juga "povijesni trenutak" koji bi mogao dovesti do podjele najveće afričke zemlje.

Tisuće ljudi, među kojima su mnogi probdjeli cijelu noć, strpljivo su čekali više sati očekujući otvaranje birališta u 8.00 sati po mjesnom vremenu (6.00 sati po srednjoeuropskome) u prijestolnici južnog Sudana Jubi. Birališta su otvorena i u Kartumu, glavnom gradu sjevernog Sudana, ali su bila pusta, javili su dopisnici svjetskih agencija.

Salva Kiir je glasovao odmah nakon otvaranja biračkog mjesta u neposrednoj blizini mauzoleja Johna Garanga, povijesnog vođe južnjačke pobune koji je poginuo 2005. u padu helikoptera, nakon što je s Kartumom potpisao ugovor o provedbi ovog referenduma.

"Ovo je povijesni trenutak koji stanovnici južnog Sudana očekuju s nestrpljenjem", rekao je.

"Ovo je početak novog, važnog poglavlja u povijesti Sudana. Ovo je kruna teških pregovora i kraj niza zapreka koje smo morali svladati", rekao je u nedjelju američki senator John Kerry.

"Bude li jug neovisan, bit će puno posla, jer će to biti rađanje nove zemlje. Sjever i jug mogu računati na našu potporu", rekao je američki izaslanik Scott Gration, također nazočan na otvorenju birališta u Jubi.

Kerry i Gration bili su u društvu američkog glumca Georgea Clooneyja. "Ovo je fantastično. Ovo je velik dan za cijeli svijet", istaknuo je glumac.

Oko četiri milijuna pristaša neovisnosti juga koji žive u južnom Sudanu, na sjeveru i u inozemstvu, pozvani su da na referendumu odluče između očuvanja jedinstva zemlje i odcjepljenja juga. Referendum tako dovodi u pitanje granice zacrtane u vrijeme zapadne kolonizacije Afrike.

Analitičari i politički čelnici u Kartumu predviđaju pobjedu pristaša neovisnosti, što bi značilo stvaranje nove, 193. države u svijetu, već u srpnju, kada po mirovnom ugovoru kojim je zaustavljen građanski rat na jugu istječe prijelazno šestogodišnje razdoblje. U građanskom ratu koji je trajao više desetaka godina, sukobili su se sjever, na kojemu uglavnom žive muslimani i jug, gdje većinu čine kršćani i pripadnici tradicionalnih vjerovanja.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika