10.01.2011. / 14:00

Autor: Hina

Berlin se protivi slovačkoj zabrani prodaje jaja i peradi

Njemačka je u petak izvijestila da je zatvorila 4700 farma, uglavnom svinjogojskih, i uništila 100.000 komada jaja zbog opasnosti od onečišćenosti životinjske hrane dioksinom. U međuvremenu je 3000 farma ponovno dobilo dopuštenje za rad

Foto: ReutersFoto: ReutersNjemačka vlada ocijenila je u ponedjeljak "neopravdanom i neprihvatljivom" odluku Slovačke da privremeno zabrani prodaju jaja i peradi uvezenih iz Njemačke zbog skandala s onečišćenjem tih namirnica dioksinom.

"Odluka je neopravdana i posve neprihvatljiva i već smo obavijestili EU", kazao je glasnogovornik njemačkog ministarstva prehrane, poljoprivrede i zaštite potrošača. "Jasno izjavljujemo da njemački izvoz nije nikakva opasnost za zdravlje ni u jednom trenutku", dodao je.

Slovačka, zemlja članica EU-a, u subotu je privremeno obustavila prodaju jaja i mesa od peradi uvezenih iz Njemačke.

Rusija je također objavila da je pojačala nadzor mesa podrijetlom iz Njemačke i drugih europskih zemalja.

Europska komisija smatra da je zabrana prodaje njemačkih proizvoda pretjerana.

Njemačka je u petak izvijestila da je zatvorila 4700 farma, uglavnom svinjogojskih, i uništila 100.000 komada jaja zbog opasnosti od onečišćenosti životinjske hrane dioksinom. U međuvremenu je 3000 farma ponovno dobilo dopuštenje za rad.

Vjerojatan uzrok onečišćenja je gotovo 3000 tona masti iz tvrtke "Harles & Jentzsch" iz Uetersena, na sjeveru zemlje, koju je u studenome i prosincu kupilo 25 proizvođača stočne hrane u četirima saveznim pokrajinama.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika