13.01.2011. / 17:43

Autor: Nacional.hr

Ustavni sud protiv talijanskog premijera: Berlusconi uskoro pred sudom

Berlusconi je od 1994. godine, kada je po prvi put postao premijer, bio optužen 17 puta

Silvio BerlusconiSilvio BerlusconiUstavni sud u Rimu odlučio je kako pojedini suci imaju pravo odlučiti hoće li suditi talijanskom premijeru tj. Silviju Berlusconiju, u dva slučaja za korupciju i utaju poreza, ili ne, prenosi BBC. Ovom odlukom 15 ustavnih sudaca ustvrdilo je kako je prošlogodišnji zakon nekompatibilan s ustavom. Politička uloga premijera i vladinih ministara ne može im garantirati imunitet od suđenja i zakona.

Suci su na taj način našli kompromisno rješenje te zakon nisu ni potvrdili ni odbacili.

U slučaju povlačenja zakona u cijelosti, obustavljeni postupci bi se odmah nastavili. Zakon je bio određen tako da ministri i premijer mogu biti pozvani na sud tek nakon 18 mjeseci od izlaska optužnice, zbog toga što su previše zaposleni obavljanjem svojih dužnosti.

Treći sudski slučaj protiv sadašnjeg premijera vezan je uz poreznu prijevaru, no tek je u pripremnoj fazi. Berlusconi je od 1994. godine, kada je po prvi put postao premijer, bio optužen 17 puta. Nikada mu ništa nije dokazano te je i dalje popularan u talijanskoj javnosti.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika