14.01.2011. / 15:15

Autor: Deutsche Welle

Podjeljena mišljenja: Jesu li svijetu potrebne Sjedinjene europske države?

Grupu „Spineli“ čine europski parlamentarci posebno aktivni na planu ujedinjenja država Europske unije u jedinstvenu konfederaciju. Na posljednju diskusiju o tome su pozvali i Joschku Fischera i filozofa Jean-Marca Ferrija.

Joschka FischerJoschka FischerDa li je ideja o formiranju euvropske savezne države mrtva ili aktualnija nego ikada? Jedni smatraju da je kriza eura dovela do jačanja nacionalnog principa. A za druge je baš ta kriza povod da se učini odlučujući korak u pravcu integracije. Francuski filozof Jean-Marc Ferri poručuje da stari motivi za tu integraciju više ne postoje.

„Poslije rata, legitimaciju takvog koraka je pružala potreba da se uspostavi mir - da u Europi više nikada ne bude građanskog rata. Ali, ta legitimacija je nestala zajedno sa Berlinskim zidom."

Jedan od novih velikih projekata zove se globalizacija. No, na nju mnogi gledaju kao na podrivanje država. Ferri smatra da bi pravi projekt moglo biti „političko osvajanje svjetskog gospodarstva". Za Joschku Fischera je to previše tradicionalističko gledanje na problem. On je Europi zamjerio da je slijepa za realnost.

„Gotovo mi je zabavno gledati koliko su Europljani zabrinuti zbog predaje suvereniteta, a pri tome zaboravljaju da mi svakodnevno predajemo i gubimo taj suverenitet. Samo ga ne prepuštamo Bruxellesu, već drugima."

Veliki ujak je sada iz Azije

A kome - to se vidi na osnovi gostiju koji su oko Božića ugostile različite europske prijestolnice. „Glavni gost više nije ujak iz Amerike, već jedan drugi ujak, naime, onaj iz istočne Azije." Fischer misli prije svega na kineske i japanske ponude za pomoć prezaduženim europskim državama. Njegova teza je da se Europa treba integrirati, ali da to treba biti reakcija na pomicanje moći u pravcu Azije. Bez integracije, opominje Fischer, Europa će izgubiti utjecaj na svjetskoj političkoj sceni. On tvrdi da će i kriza eura biti savladana samo ako joj Europa budi pristupila kao ekonomska unija.

Fischer je pozvao evropske političare da tu ideju popularizuju u svojim zemljama. On je naglasio da pri tome treba da vode računa i o emotivnoj dimenziji, koja po njemu nije prisutna u aktuelnim diskusijama - tako da je čitava problematika ljudima još uvek strana.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hrvatska u mišolovci

Hrvatska u mišolovci

Centar za politološka istraživanja iz Zagreba i nevladin Znanstveni forum organiziraju u utorak, 19. lipnja u zagrebačkom KIC-u raspravu u kojoj će… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 21.01.11. 05:15

Imal jesem jen shkrlak
Puhnul veter zel ga vrag
Ovaj globalni vrtuljak se
RAZMAHNITAO


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika