14.01.2011. / 17:42

Autor: Martina Čizmić

MUP predstavio novu web stranicu "Intergrirano upravljanje granicom"

Glavni cilj Koncepta je djelotvorno i proaktivno suzbijanje bilo kakvog oblika prekograničnog kriminala, a osobito nezakonitog prometa roba, nezakonitih migracija, trgovine ljudima, krijumčarenja droge, oružja i nuklearnih tvari, kao i svih oblika terorizma, uključujući i neširenje oružja za masovno uništavanje, uz istovremeno osiguravanje što bolje protočnosti prometa preko državne granice

Nova web stranica unutar MUP-aNova web stranica unutar MUP-aMeđuresorna radna skupina za integrirano upravljanje granicom na svojem 27. sastanku, održanom 12. siječnja ove godine, u Ravnateljstvu policije, nakon usvajanja revidiranog teksta Akcijskog plana za integrirano upravljanje granicom Republike Hrvatske, donijela je oduku o puštanju u rad web stranice "Integrirano upravljanje granicom" koja je od danas dostupna javnosti preko službene web stranice Ministarstva unutarnjih poslova, objavljeno je na web stranicama MUP-a.

U Republici Hrvatskoj „Koncept integriranog upravljanja granicom", koji je u skladu s takvim konceptom Europske unije, provodi se od strane nadležnih graničnih i drugih državnih službi, od 21. travnja 2005. godine, kada je Vlada Republike Hrvatske usvojila Strategiju integriranog upravljanja granicom i njen provedbeni Akcijski plan, te donijela Odluku o osnivanju Međuresorne radne skupine za integrirano upravljanje granicom u kojoj se nalaze predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva financija, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Državnog inspektorata. Istom Odlukom Vlada je koordinirajuću ulogu provedbe navedenih dokumenata stavila u nadležnost Ministarstva unutarnjih poslova.

„Koncept integriranog upravljanja granicom", zbog učinkovitog postizanja istih ciljeva, zahtijeva blisku suradnju i zajednički rad na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini svih središnjih tijela državne uprave i pravnih subjekata koji su poslovnim interesima vezani uz granični promet, kao i učinkovitu međunarodnu suradnju. Glavni cilj Koncepta je djelotvorno i proaktivno suzbijanje bilo kakvog oblika prekograničnog kriminala, a osobito nezakonitog prometa roba, nezakonitih migracija, trgovine ljudima, krijumčarenja droge, oružja i nuklearnih tvari, kao i svih oblika terorizma, uključujući i neširenje oružja za masovno uništavanje, uz istovremeno osiguravanje što bolje protočnosti prometa preko državne granice.

Uvođenjem spomenutog „Koncepta" ostvarena je brža i neposredna komunikacija, međusobna povezanost, usklađivanje rada i sveukupna suradnja između graničnih službi unutar države, ali i s takvim službama u državama u okružju, što je rezultiralo da su se u znatnoj mjeri uskladile granične procedure između svih službi, skratilo vrijeme njihovog obavljanja, ubrzao prekogranični promet ljudi, prijevoznih sredstava, roba i pošiljaka koje podliježu veterinarskom, fitosanitarnom i sanitarnom pregledu. Na taj su se način smanjili troškovi gospodarskim subjektima koji se bave izvozno/uvozno djelatnošću, povećala sigurnost ljudi i njihove imovine u prekograničnom prometu, i u znatnoj mjeri doprinijelo sustavnijem očuvanju zdravlja ljudi, biljaka i životinja, a strateškim dokumentima s ovoga područja omogućeno je uključivanje i drugih državnih tijela, kao što je to primjerice Ministarstvo kulture u čijoj je nadležnosti očuvanje kulturnog blaga i ostalih nacionalnih prirodnih bogatstava.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika