14.01.2011. / 19:17

Autor: Hina

Uhićeni bivši čelnici islandske Landesbanke zbog sumnje u manipulaciju tržištem

Dvojica bivših čelnika islandske banke Landsbanki, među kojima je negdašnji vlasnik, uhićena su u istrazi o "manipulacijama tržištem", objavio je u petak državni odvjetnik zadužen za taj slučaj.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaDvojica bivših čelnika islandske banke Landsbanki, među kojima je negdašnji vlasnik, uhićena su u istrazi o "manipulacijama tržištem", objavio je u petak državni odvjetnik zadužen za taj slučaj.

Sigurjon Arnason, bivši vlasnik banke koja je 2008. žurno nacionalizirana, i Ivar Gudjonsson, bivši direktor investicija, izvedeni su popodne pred suca, kazao je posebni državni odvjetnik Olafur Thor Hauksson.

"Istraga je još u tijeku. Pokaže li se da su krivi za manipulaciju tržišta, najviša zatvorska kazna je šest godina", objasnio je. Također je dodao da im je sudac produžio pritvor do 21., odnosno 25. siječnja.

Hauksona je vlada imenovala kako bi rasvijetlio moguće protuzakonito djelovanje islandskih banaka, a u listopadu je pokrenuo istragu o Landsbanki, jednoj od triju velikih banaka hitno nacionaliziranih u vrijeme kad je pao financijski sustav u listopadu 2008.

U zemlji od 320.000 stanovnika u 2008. preko noći su stradale tri najveće banke, za vrat su im sjele britanska i nizozemska vlada zahtijevajući povrat 3,8 milijarda eura svojim državljanima, a islandski se vanjski dug preko noći povećao na pet i pol puta više od BDP-a.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika