15.01.2011. / 08:52

Autor: Hina

Izvedena premijera Krležine 'Lede' u Gavelli

Među brojnim posjetiteljima bio je i predsjednik Republike Ivo Josipović sa suprugom, te drugi uglednici iz javnog i političkog života

Jelena Miholjević; Foto: Tomislav Miletić/PIXSELLJelena Miholjević; Foto: Tomislav Miletić/PIXSELLDrama "Leda", završni dio glembajevskog ciklusa Miroslava Krleže, premijerno je sinoć u režiji Borisa Svrtana izvedena u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella".

Uspostavljajući paralele s hrvatskom svakodnevicom, Gavellin ansambl uprizorio je glembajevsku priču o brzom usponu i bogaćenju, eruptivnim emocijama, ali i dosadi, uzajamnom varanju, dekadenciji i posvemašnjem cinizmu. Suvremenosti drame, napisane 30-ih godina prošloga stoljeća, pridonijela je duboka egzistencijalna tjeskoba likova koji istodobno žive "nepodnošljivom lakoćom".

Premijera Krležine građanske drame iz vremena nastanka "hrvatskih skorojevića i Glembaja" izazvala je velik interes zagrebačke publike, koja je dugotrajnim pljeskom i ovacijama nagradila Ozrena Grabarića u ulozi Olivera Urbana, Janka Rakoša kao Klanfara, Bojanu Gregorić Vejzović koja je glumila Melitu, Franju Dijaka kao Aurela, Jelenu Miholjević u ulozi Klare te Mirelu Videk koja je glumila Ledu.

Među brojnim posjetiteljima bio je i predsjednik Republike Ivo Josipović sa suprugom, te drugi uglednici iz javnog i političkog života.

"Leda" je posljednja drama Krležina glembajevskog ciklusa, podnaslovljena kao "Komedija jedne karnevalske noći", a na Gavellinim daskama prikazana je ponajprije kao glumački komad, blistavo napisanih dijaloga, intrigantnih situacija i višeznačnih odnosa, navodi se u programskoj knjižici predstave.

Scenografiju predstave potpisuje Miljenko Sekulić, kostimograf je Leo Kulaš, koreografkinja Mirjana Preis, dok je glazbu u predstavi odabrao sam redatelj Boris Svrtan.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika