19.01.2011. / 15:49

Autor: Hina , Nacional.hr

Cvetković odbacuje optužbe za genocid u Srebrenici

Cvetković, ratni pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), uhićen je u utorak u Izraelu na zahtjev bosanskohercegovačkih vlasti, a tužiteljstvo BiH već je proslijedilo Tel Avivu i zahtjev za izručenje uz popratnu dokumentaciju

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaAleksandar Cvetković, bosanski Srbin koji se doselio u Izrael 2006. godine a kojega Bosna i Hercegovina sumnjiči da je sudjelovao u genocidu počinjenom nad srebreničkim Bošnjacima u srpnju 1995. godine, odbacio je u srijedu optužbe o sudjelovanju u pokolju i tako dao naznake da će se protiviti izručenju BiH.

Cvetković, ratni pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), uhićen je u utorak u Izraelu na zahtjev bosanskohercegovačkih vlasti, a tužiteljstvo BiH već je proslijedilo Tel Avivu i zahtjev za izručenje uz popratnu dokumentaciju.

On je uselio sa svojom obitelji u Izrael 2006. godine, a optužen je za pomaganje snagama bosanskih Srba u pokolju 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice, u najvećem pokolju nakon Drugoga svjetskog rata i to u području koje je bilo proglašeno UN-ovom zaštićenom zonom.

Cvetković je tijekom rata u BiH bio pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS čiji su pripadnici strijeljali najmanje tisuću zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su nakon pada Srebrenice bili zatočeni na vojnom gospodarstvu Branjevo u okolici Bratunca.

Istražujući ovaj zločin, bosanskohercegovačko je pravosuđe utvrdilo Cvetkovićevu umiješanost i potom otkrilo da se on skriva u Izraelu nakon čega je i zatraženo njegovo uhićenje i izručenje.

Cvetkovićev odvjetnik Vadim Shub izjavio je da je njegov klijent bio vozač snaga bosanskih Srba, ali da nije sudjelovao u pokolju u Srebrenici.

"On odbacuje sve navode koji ga terete. On opovrgava da je sudjelovao u bilo kakvoj vrsti ratnog zločina. Bio je vojnik, ali nije sudjelovao ni u kakvom zločinu", kazao je Shub.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika