19.01.2011. / 18:58

Autor: Hina

Odgođena odluka o pretrazi Berlusconijeva ureda

"Sastat ćemo se u utorak na izvanrednoj sjednici kako bismo počeli proučavati dokumente koje nam je poslalo milansko tužiteljstvo. Mislim da će nam trebati desetak dana za donošenje odluke", rekao je predsjednik povjerenstva Pierluigi Castagnetti

Silvio BerlusconiSilvio BerlusconiTalijansko parlamentarno povjerenstvo odlučilo je u srijedu da će za najmanje tjedan dana odgoditi donošenje odluke o zahtjevu tužiteljstva u Milanu za pretres ureda premijera Silvija Berlusconija u sklopu seksualnog skandala nazvanog Rubygate.

Zahtjev tužiteljstva trebao se proučiti u srijedu, ali je izvjestitelj tog povjerenstva zastupničkog doma, član Berslusconijeve stranke PDL-a (desnica) zatražio više vremena kako bi mogao proučiti spis tužiteljstva sa 389 stranica.

"Sastat ćemo se u utorak na izvanrednoj sjednici kako bismo počeli proučavati dokumente koje nam je poslalo milansko tužiteljstvo. Mislim da će nam trebati desetak dana za donošenje odluke", rekao je predsjednik povjerenstva Pierluigi Castagnetti.

Spis obuhvaća transkripte telefonskih razgovora i svjedočenja djevojaka koje su navodno sudjelovale na zabavama u vili Il Cavalierea u Arcoreu, pokraj Milana. Mnoge informacije iz spisa koji je u ponedjeljak predan parlamentarnom povjerenstvu, neugodne za premijera, procurjele su u javnost.

Tužiteljstvo sumnjiči Berlusconija da je bio klijent malodobne prostitutke Ruby, marokanskog podrijetla, koja je u studenome postala punoljetna, i da joj je plaćao usluge.

Sumnjiči ga se i za zloporabu dužnosti jer je kao predsjednik Vijeća posredovao radi njezina oslobađanja iz pritvora u Milanu, kamo je dospjela u svibnju 2010. zbog navodne krađe.

Premijer je uvijek isticao da je s Ruby bio samo ljubazan jer je "osjećajan čovjek koji želi pomoći svakom tko je u potrebi".

Berlusconi je u utorak navečer odbio mogućnost ostavke i rekao da se ne kani pojaviti na sudu u Milanu kako bi se branio od optužba.

Tužiteljstvo je premijeru dalo izbor da odgovara na pitanja između 21. i 23. siječnja. Istraga se odnosi na događaje koji su se zbili u Berlusconijevoj privatnoj rezidenciji u općini Arcore. Za tu općinu nadležno je državno odvjetništvo lombardijskog grada Monze, a Milana, tvrde Berlusconijevi odvjetnici i poriču milanskim istražiteljima nadležnost da uopće vode istragu.

Istraga i dalje diže veliku prašinu u Italiji. Iz spisa državnog odvjetništva proizlazi da je Berlusconi mladim ženama koje su dolazile na njegove zabave davao stanove na besplatno korištenje i to kako u Milanu tako i u Rimu. Osim toga je skandal o prostituciji u privatnoj rezidenciji talijanskog premijera pobudio sumnje u učinkovitost premijerova osiguranja jer je iz prisluškivanih razgovora dama s kojima je Berlusconi kontaktirao proizišlo kako su desetine ljudi ulazili i izlazili iz Berlusconijeve rezidencije bez ikakve kontrole. "Bilo je dovoljno reći naše ime i smjeli smo ući u vilu", rekla je prema spisu tužiteljstva jedna od mladih žena koja je često sudjelovala na premijerovim zabavama.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika