21.01.2011. / 17:32

Autor: Nacional.hr

Australska vlada najavila ekonomske mjere kako bi se sanirale posljedice poplave

Julia Gillard dodaje kako će se poplave osjetiti na rastu BDP-a, moguća je kratkotrajna inflacija i visoke cijene hrane, ali završava kako je 'naša ekonomija snažna i kako ćemo se zajedno izvući iz toga'

Australska premijerka Julia GillardAustralska premijerka Julia GillardAustralska vlada je najavila kako će smanjiti javnu potrošnju i uvesti poseban porez kako bi uspjela sanirati posljedice poplave koja je pogodila tu zemlju, izvještava CNN. Australska premijerka Julia Gillard izjavila je za Australian Broadcasting Corporation kako će sigurno biti rezova potrošnje, ali kako zasada još neće ulaziti u detalje. Ekonomisti procjenjuju štete koje je poplava napravila u državama Queensland i Victoria na tri milijarde australskih dolara, što se tiče samo izvoza ugljena i poljoprivredne proizvodnje. Obnova bi koštala dodatnih 20 milijardi, rekli su iz ANZ Banke.

Službeni proračun štete još nije gotov, dok je premijerka kazala kako će obnova imati 'multi-milijardersku cijenu'. Poplave su uništile domove i tisuće akri ljetine u jugoistočnim državama New South Walesu i Victorii. Julia Gillard dodaje kako će se poplave osjetiti na rastu BDP-a, moguća je kratkotrajna inflacija i visoke cijene hrane, ali završava kako je 'naša ekonomija snažna i kako ćemo se zajedno izvući iz toga'.

Australska je najveći svjetski proizvođač koksa, nužnog za industriju čelika te drugi najveći proizvođač termalnog ugljena koji se koristi u toplanama. Poplave su uzrokovale nagli rast cijene ugljena. Više od polovine australske proizvodnje crnog ugljena i 62 posto državnog izvoza ugljena drži država Queensland. Država je poznata i po izvozu šećera, pamuka i pšenice.

Vezane vijesti

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

Strana vojna intervencija u Siriji nije "dobar put", ocijenio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nekoliko sati pošto je visoki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika