23.01.2011. / 10:21

Autor: Hina

Papa: 'Nitko nema apsolutno pravo na vjenčanje'

"Pravo na sklapanje braka od pojedinca iziskuje da ga uistinu svetkuje u skladu s njegovom biti - o kojoj podučava Crkva", rekao je Papa, rekavši da 'nitko nema apsolutno pravo na vjenčanje'

Nitko ne može sa sigurnošću računati na pravo sklapanja crkvenoga braka, obreda otvorenog samo za one koji prihvaćaju svetost braka na način na koji nas uči katolička vjera, rekao je u subotu papa Benedikt XVI, primivši u Vatikanu u audijenciju dužnosnike Crkvenog suda (Rote Romane), u povodu početka nove sudske godine.

"Pravo na sklapanje braka od pojedinca iziskuje da ga uistinu svetkuje u skladu s njegovom biti - o kojoj podučava Crkva", rekao je Papa, rekavši da 'nitko nema apsolutno pravo na vjenčanje'

Brak sklopljen u crkvi nije nešto subjektivno što bi trebalo ostvariti samo zbog Crkve i formalnosti, ne vodeći računa o stvarnoj vrijednosti te zajednice, smatra Benedikt XVI. Također je kazao kako je iznimno važno da se svi oni koji se žele vjenčati u crkvi prethodno preispitaju i dobro razmisle, jer su dužni poštovati vrijednost svetosti braka.

Brak i obitelj su institucije koje treba promicati te ih treba štititi od bilo kakve potencijalne dvosmislenosti kada je riječ o njihovoj vrijednosti. Benedikt je izrazio želju da se prekine začarani krug između - ponekad gotovo automatskog sklapanja braka bez prethodne pripreme te bez prethodnog ozbiljnog promišljanja o tome važnom činu i njegova poništenja po svaku cijenu.

"Bračna veza se ne može rastaviti i brak nije neka zakonska nadstruktura kojim bi ljudska volja mogla rukovati kako joj se svidi, oduzimajući mu čak i njegovu heteroseksualnu narav", rekao je papa Benedikt XVI. prošle godine pred dužnosnicima Rote Romane kada je istaknuo i kako se izjave toga suda o ništavnosti braka ne smiju tumačiti vrstom rastave.

Papa Benedikt XVI. oduvijek brani tradicionalnu obitelj i ističe kako je pravi brak samo između muškarca i žene te da je takva zajednica nerastavljiva.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika