23.01.2011. / 13:51

Autor: Hina

Srbija: Odnosi među državama u regiji najbolji od raspada Jugoslavije

Ponoš, koji je široj javnosti poznat i kao bivši načelnik glavnog stožera Vojske Srbije, ističe kako je regionalna suradnja, uz europske integracije i rješavanje pitanja Kosova, jedan od prioriteta srbijanske vanjske politike

Pomoćnik srbijanskog ministra vanjskih poslova Zdravko Ponoš izjavio je za beogradski dnevni list "Press" od nedjelje kako su odnosi među državama u regiji, posebice među onima nastalim iz nekadašnje SFR Jugoslavije, bolji no što su ikada bili od raspada zajedničke države.

Ponoš, koji je široj javnosti poznat i kao bivši načelnik glavnog stožera Vojske Srbije, ističe kako je regionalna suradnja, uz europske integracije i rješavanje pitanja Kosova, jedan od prioriteta srbijanske vanjske politike.

"Ne znam da li vam je poznato da je opći utisak, i to ne samo među europskim partnerima, da odnosi među državama u regiji, posebno onih iz bivše SFRJ, nisu bili bolji od vremena raspada zajedničke države. To se dobro vidi u našim odnosima sa Hrvatskom, ali i sa Bosnom i Hercegovinom i ostalim državama regije", ističe Ponoš.

Upitan očekuje li da će, poslije nedavnog odlaska s dužnosti crnogorskog premijera Mila Đukanovića, odnosi Srbije i Crne Gore biti bolji, odgovara kako ni s jednom zemljom odnosi nikada nisu toliko dobri da ne bi mogli biti bolji.

"Suradnja s Crnom Gorom i uopće s regijom jedan je od naših prioriteta. Ako postoje nove inicijative, svježe ideje, mi smo otvoreni za njih", kaže Ponoš.

Dužnosti načelnika glavnog stožera Vojske Srbije (VS) general-potpukovnika Zdravka Ponoša razriješio je krajem prosinca 2008. predsjednik Srbije Boris Tadić, te na njegovo mjesto postavio sadašnjeg načelnika glavnog stožera VS general-potpukovnika Miloja Miletića.

Na dužnost načelnika Glavnog stožera VS Ponoš je postavljen odlukom kolegija srbijanskog Vrhovnog vijeća obrane od 3. lipnja 2006. godine, a do tada je od listopada 2005. bio zamjenik načelnika Glavnog stožera Vojske Srbije i Crne Gore.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 23.01.11. 15:14

Ruža Tomašić je,u Nedjeljom u 2,dobro rezimirala odnose sa Srbijom.Slažem se da hrvatska politika,trenutno i predsjednik Josipović,nisu na visini zadatka.Barem ne što se interesa Hrvatske tiče.Naime,smatram da Hrvatska mora imati daleko daleko čvršći stav - službeni oko pitanja kao što je agresija Srbije na Hrvatsku,hrvatski branitelji i sl.problematika.Tu Hrvatska mora zauzeti principijelan stav iz više razloga.Jedan od najvažniji je da se neutralizira mogućnost poimanja hrvatske politike kao snishodljive i nedefinirane po tim pitanjima.Ili čak da je moguće silom mijenjati toliko jasne činjenice iz bliske prošlosti.To nema alternativu ničemu.Čak ni ulasku u EU.Jasan stav i principijelan pristup su od presudne važnosti za budućnost Hrvatske.Na svim poljima.Drugo je pitanje suradnje sa Srbijom na pitanju trgovinske razmjene,funkcionalnosti država u regiji i sl.To su apsolutno različite teme i nemože se jedno na uštrb drugoga razvodniti do neprepoznatljivosti.Smatram da je i Josipović tu učinio pogrešku.Krupnu.Razvodnjava.A Srbi imaju debelog "lufta"ovako govoriti jer im se daje prostor.A Srbi nebi bili Srbi kada sa tim nebi manipulirali i sticali prednost ispred svog najjačeg "suparnika"u ostvarenju svojega plana"velike Srbije" ,a to je HRvatska.I BiH i Slovenija kao i Crna Gora i Makedonija,bile bi pojedene u jednom zalogaju od strane Srbije da nije bilo Hrvatske.I to svi oni jako dobro znaju.Samo Hrvatska to propušta i apostrofirati i naplatiti.Osim vlastitim žrtvama i nedovoljnom čvrstinom kroz svoju politiku.


registracija
17/4/10

insajder1, 24.01.11. 01:31

Zar vec nisi naplatio od Amera? Sad je na tebe red da placas...i mozes eventualno da lupetas za dzabe,kao sada.. :)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika