24.01.2011. / 11:54

Autor: Deutsche Welle

Zaboravljene i zapostavljene: Tko se brine za žrtve silovanja u BiH?

Zapravo i nije točno poznato koliko je bilo žrtava spolnog zlostavljanja tijekom rata u Bosni i Hercegovini, ali je riječ o desetinama tisuća žena. Mnoge od njih su i danas žrtve - zaborava i siromaštva u kojem žive.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNajveći broj silovanja zabilježen je u istočnoj Bosni i u Bosanskoj Krajini, posebno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. M.Z. kao i njene dvije kćerke su silovane u ratu u logoru u Foči. „Silovane smo, moje dvije kćerke i ja. Jednoj kćeri je tada bilo 14, a drugoj 13. A to mi je najteže bilo!“ sa suzama u očima govori ova žena. Logor je preživjela, ali strah i traume došle su poslije, jer više nije mogla vratiti nekadašnji život. Prosi da bi preživjela: "Makar čaja da imam... čaja... Ali nemam ni toga! Stvarno nemam. Jučer sam naprosila sebi krumpira i luka.“

Jedan od gorućih problema žrtava silovanja je nedostatak primjerene politike zapošljavanja, tvrde predstavnici međunarodnog i bosanskohercegovačkog nevladinog sektora. Iako po Zakonu o civilnim žrtvama rata, u Federaciji BiH silovane žene imaju prednost pri zapošljavanju, to nije slučaj i u praksi. Prema podacima udruženja koja brinu o ovoj populaciji samo desetak silovanih žena iz FBiH su dobile posao.

"Obilježene" žrtve i slobodni zločinci

Brojni su problemi žena koje mjesečno primaju državnu pomoć u iznosu od 100 do 500 KM, dok samo na lijekove i osnovne troškove moraju platiti znatno više. Osim neprimjerene podrške i zaštite svjedoka, humanitarne organizacije su zabrinute kako javnost doživljava sudbinu silovanih u toj zemlji. To pak rezultira stigmatizacijom i društvenim isključenjem žrtava silovanja.

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini je silovano oko 50 tisuća žena, a sudovi su za ove zločine izrekli presude u samo 12 predmeta, upozorava specijalna predstavnica UN-a za pitanja seksualnog nasilja tijekom rata Margot Wallstrom: "Žene koje su silovane tokom rata u BiH i dan-danas na ulici sreću svoje mučitelje. Mislim da je ovo veliki izazov za političko vodstvo u ovoj zemlji, jer ono što silovanje čini jeste brutaliziranje čitavog društva. To nije samo slučaj u BiH nego i u drugim zemljama koje su pretrpjele rat. U tim zemljama silovanje je najčešće prijavljivano krivično djelo jer nije na vrijeme primjereno kažnjeno."

Nedovoljna zaštita žrtava silovanja

Specijalna predstavnica Svjetske organizacije ističe kako je rat u Bosni i Hercegovini bio svojevrsna prekretnice u pravosuđu: "Sudska praksa tribunala, poput Haškog suda, dovela je do toga da silovanja budu priznata kao ratni zločin i zločin protiv čovječnosti."

Osim Suda BiH ne postoje kapaciteti na drugim sudovima za zaštitu svjedoka, upozorava stalni koordinator UN-a u BiH Jurij Afanasijev: "Treba osigurati da barem 15 glavnih sudova imaju kapacitete za zaštitu svjedoka. Također trebamo povećati broj žena u policiji u BiH kako bi radile posebno na tim predmetima seksualnog nasilja protiv žena zbog posebne osjetljivosti slučajeva."

Svjedokinje ratnih silovanja pred sudovima u Bosni i Hercegovini te Međunarodnim krivičnim sudom u Haagu, ne osjećaju se dovoljno zaštićenim. To je jedan od zaključaka studije koju je provela Međunarodna humanitarna organizacija za ženska prava Medica Mondiale: "Svjedočenje postaje teže, jer su svjedokinje zabrinute za vlastitu sigurnost. Strah od reakcije društva je također veoma prisutan i otežavajući čimbenik u svemu. Želim istaći da se nasilje nastavlja ako društvo o takvim zločinima šuti!" kaže Monika Hauser direktorica Medice Mondiale.

"Nikome nije lako, a žrtvama je još teže"

Ukupno okružje u Bosni i Hercegovini je za sve veoma nepovoljan, a posebno za žrtve silovanja, smatra psihijatar dr. Alija Sutović: "Živimo u vrlo depresivno vrijeme. U jednoj općoj nesigurnosti, političkoj nedefiniranosti, u Frankestein državi. Silovanje je grozno! Žrtva silovanja ostaje trajno obilježena, osakaćena, traumatizirana... Često doživotno!" govori dr. Sutović.

Ombudsmen za ljudska prava Jasminka Džumhur kaže da se Bosna i Hercegovina nalazi u kritičnom tranzicijskom momentu kada se mora suočiti s činjenicom da je od mnogih međunarodnih tijela prepoznata kao kršiteljica ljudskih prava: "Ovih 15 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma se nalazimo u jednom začaranom krugu. Mladi kažu da se ne žele vraćati u prošlost, da se žele baviti budućnošću. Međutim, još nismo riješili ni dio problema onih koje su ostale povrijeđene tokom sukoba" kaže Džumhur.

U Republici Srpskoj nisu žrtve!

U Federaciji BiH usvojen je zakon na osnovu kojeg su žene koje su silovane u kategoriji civilnih žrtava rata. To pravo ne mogu ostvariti u Republici Srpskoj, zbog čega traže da zakon bude usvojen na državnoj razini. Jedan od razloga zbog kojeg se već godinama bore da i zakonski budu priznate kao civilne žrtve rata jest što žele da zločin nad njima ne ostane nekažnjen, ali i da ih porodica i društvo prihvate.

U toku je proces razvijanja Strategije za poboljšanje statusa žena žrtava seksualnog nasilja u toku rata u Bosni i Hercegovini. Ova strategija bi trebala poslužiti kao okvir da se osigura jednak pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, svim žrtvama širom BiH, ali i da pokrene akciju kako bi se počinioci ovog nasilja izveli pred lice pravde. Jer upravo to je prvi uvjet kako bi se prekinulo kršenje ljudskih prava.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 24.01.11. 12:56

Zna se tko se brine za silovane i slične,pa oni koji su to i priredili koji surađuju sa silovateljima odatle počnite


registracija
27/8/09

Lujo1, 24.01.11. 15:18

Dok su bile u logorima za njih se je brinul vice vukojević (tak su mediji objavili) sudac hrvatskog ustavnog suda, a ko se sad brine nije objavljeno!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika