25.01.2011. / 10:02

Autor: Nacional.hr

Novi prosvijedi: Demonstracije protiv vlasti i u Egiptu i Libanonu

Pobornici libanonskog premijera Saada Hariria izašli su na ulice i protestiraju protiv Hezbollahovih napora u formiranju nove vlade

Prosvjednici u Libanonu pale plakat s likom novog premijera Najiba MikatiaProsvjednici u Libanonu pale plakat s likom novog premijera Najiba MikatiaAktivisti u Egiptu se pripremaju na demonstracije, na što ih je potaknuo razvoj događaja u Tunisu, izvještava BBC. Prosvjedi se dogovaraju preko Facebooka, deseci tisuća državljana su kliknuli na internetsku stranicu kako bi potvrdili svoj dolazak. Organizatori pozivaju na 'dan revolta protiv mučenja, siromaštva, korupcije i nezaposlenosti'. Nastavljaju kako je 'protest 25. veljače početak kraja'. Dopisnik BBC-a piše kako postoji sumnja koliki broj prosvjednika će se pojaviti na ulicama, zbog toga što ljudi znaju kako mogu očekivati snažan policijski odgovor. Vlada upozorava kako mogu uslijediti uhićenja i poziva svoje istomišljenike na protudemonstracije.

Pobornici libanonskog premijera Saada Hariria izašli su na ulice i protestiraju protiv Hezbollahovih napora u formiranju nove vlade, prenosi portal BBC. Demonstranti, većinom sunitski muslimani, krive šiitski pokret Hezbollah za državni udar, blokiraju ceste i pale gume u nekoliko gradova. Pokret i njegovi saveznici dobili su izbore, dok bi njihov kandidat Najib Mikati trebao postati novi premijer. Libanonski kabinet ujedinjene vlade raspao se 12. siječnja zbog nesuglasica koje je potaknula istraga UN-ovog tribunala, koji je istraživao ubojstvo Haririjevog oca Rafika 2005. godine.

SAD su izrazile 'veliku zabrinutost' vladom kojom dominira Hezbollah. Glasnogovornik State Departmenta PJ Crowley je izjavio kako je njihov stav prema Hezbollahu poznat, 'mi ga vidimo kao terorističku organizaciju'. Nastavlja kako što veću ulogu Hezbollah ima u vladi to su problematičniji njihovi međusobni odnosi.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika