27.01.2011. / 10:13

Autor: Nacional.hr

Hakirani Facebook: Zuckerbergov račun "zbog greške" u rukama hakera

Stručnjaci za sigurnost nagađaju kako je moguće da je haker došao do lozinke nekog od zaposlenika Facebooka koji su zaduženi za održavanje stranice o Zuckerbergu te je tako preuzeo kontrolu

Mark ZuckerbergMark ZuckerbergFacebook stranica posvećena osnivaču te najpopularnije društvene mreže jučer je nemalo iznenadila njegove "obožavatelje". Naime, u jednom od postova "Mark Zuckerberg" je ostavio poprilično zagonetnu poruku u kojoj razmišlja o tome da ta društvena mreža postane "društveni posao" kroz investicije njenih korisnika.

"Neka hakiranje započne: Ako Facebook treba novac, umjesto da se okrene bankama, zašto Facebook ne omogući svojim korisnicima da investiraju u Facebook na društven način? Zašto ne pretvoriti Facebook u društveni posao na način na koji je to opisao dobitnik Nobelove nagrade Muhammad Yunus?", stoji u poruci. Također je dodan link na članak na Wikipediji o "društvenom biznisu" te link na stranicu Haker Cupa, programerskog događaja u organizaciji Facebooka.

Kako javljaju britanski mediji, u Facebooku su odmah reagirali i otkrili kako je "greška" u sustavu omogućila nepoznatoj osobi, hakeru, da preuzme kontrolu nad nekoliko stranica. Među ostalima, i onoj posvećenoj Marku Zuckerbergu. U priopćenju ističu kako su "grešku" popravili, no u međuvremenu su krenula nagađanja o identitetu hakera koji je "provalio Zuckerberga".

Stručnjaci za sigurnost nagađaju kako je moguće da je haker došao do lozinke nekog od zaposlenika Facebooka koji su zaduženi za održavanje stranice o Zuckerbergu te je tako preuzeo kontrolu. Druga, manje vjerojatna opcija je da je Zuckerberg ustao od svog računala, a da se nije odlogirao pa da je netko jednostavno iskoristio priliku.

Ujedno, upozoravaju kako se to može dogoditi svakome, jer korisnici u načelu ne odabiru dovoljno sigurne lozinke niti ih redovito mijenjaju.

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika