28.01.2011. / 17:38

Autor: Nacional.hr

U Egiptu uveden policijski sat, vojska izašla na ulice kako bi smirila situaciju

Najžešći sukobi bili su u Suezu, gdje su demonstranti zauzeli policijsku postaju, ukrali oružje i zapalili ju, kao i 20 policijskih vozila ispred postaje

Fotografija demonstracija iz zraka (Reuters)Fotografija demonstracija iz zraka (Reuters)Egipatska državna televizija objavila je kako je predsjednik Hosni Mubarak naredio policijski sat od 18 sati poslijepodne do 7 ujutro u gradovima Kairu, Aleksandriji i Suezu, izvještava portal news.yahoo.com.

Ovaj put policiji će se pridružiti vojne snage kako bi zajedno smirili neistomišljenike. Dobitnik nobelove nagrade za mir Mohamed Mustafa ElBaradei, koji se je pridružio demonstracijama, ostao je zarobljen s prosvjednicima u jednoj đamiji i stavljen je u kućni pritvor.

Policija je danas upotrebljavala gumene metke i suzavac kako bi smirila gomilu, koja je izašla na ulice u najmanje 11 od ukupno 28 provincija u toj zemlji. Najžešći sukobi bili su u Suezu, gdje su demonstranti zauzeli policijsku postaju, ukrali oružje i zapalili ju, kao i 20 policijskih vozila ispred postaje. Kada su krenuli na drugu postaju došlo je do oružanog sukoba u kojem je ubijen jedan prosvjednik.

Egipat je najbliži arapski saveznik SAD-a, no Obamina administracija ga je javno savjetovala na poduzimanje demokratskih reformi i opomenula ga kako ne bi trebao koristiti silu protiv demonstranata. Dnevnik New York Times objavio je WikiLeaksove dokumente iz prve godine Obaminog predsjedovanja SAD-om. U dokumentima se spominje važnost Hosnija Mubaraka kao saveznika koji podupire politiku SAD-a prema Iranu, njegovu pregovaračku ulogu u izraelskom-palestinskom sukobu, čovjeka koji je dao potporu mladoj iračkoj vladi i koji tvrdi kako SAD tamo nisu vodili osvajački rat. Diplomati SAD-a ipak su zabrinuti egipatskim dužnosnicima, koji zatvaraju disidente i blogere i mučenjima koje provodi policija, piše još u dokumentima.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika