31.01.2011. / 11:21

Autor: Deutsche Welle

Izrael: Oprezno, sada smo sami

Neizvjesna situacija u Egiptu zabrinjava cijeli svijet, a vjerojatno najviše Izrael. Smatra se da nemiri mogu poremetiti vojnu ravnotežu na Bliskom istoku i da će Izrael izgubiti jedinog strateškog partnera u arapskom svijetu…

Benjamin Netanyahu i Barack ObamaBenjamin Netanyahu i Barack ObamaUoči jučerašnje sjednice izraelske vlade premijer Benjamin Netanjahu je izjavio: „Naša namjera je da očuvamo stabilnost i sigurnost u regiji. Podsjećam vas da mir između Egipta i Izraela traje već tri desetljeća i naš cilj je da se takvi odnosi očuvaju. U ovakvim vremenima moramo biti svjesni odgovornosti, pokazati suzdržanost i maksimalnu trijeznost i zato sam rekao ministrima da se suzdrže od davanja izjava".

Prema pisanju lista „Mariv", koji se poziva na izvore iz vlade, Izrael i dalje smatra da će predsjednik Mubarak uspjeti stabilizirati vlast. Ta procjena zasniva se na činjenici da je za Mubarakovog zamjenika postavljen dugogodišnji šef tajne službe Omar Sulejman. Izraelska vojska smatra da bi nemiri u Egiptu mogli poremetiti vojnu ravnotežu na Bliskom istoku.

Prema izjavama svjedoka u Pojasu Gaze već ima problema u opskrbi benzinom i dizelom. Za privatnu upotrebu gorivo u Pojas Gaze stiže isključivo podzemnim cjevovodima iz Egipta.

„Mubarak neće još dugo"

Izraelski mediji jedinstvena je u procjeni da se egipatski predsjednik Hosni Mubarak neće još dugo moći održati na vlasti i da će Izrael tako izgubiti jedinog strateškog partnera u arapskom svijetu. Američka vlada vrlo brzo će prihvatiti pad Mubaraka pišu listovi, a jedan od naslova glasi: „Sada smo sami". To mišljenje dijele i mnogi Izraelci. Evo jednog od tih mišljenja:

„Amerika je za sekund prodala najboljeg prijatelja u poslednjem desetljeću. To pogađa i nas, zavisimo od prijatelja i Amerike. Mogli bismo se probuditi jednog jutra i ustanoviti da nas u svijetu nitko više ne podržava. Zato danas moramo biti desetostruko oprezniji."

Prema pisanju novina, izraelska vlada nezadovoljna je pristupom Washingtona krizi oputužujući ga da je odbacio Mubaraka.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika