Objavljeno u Nacionalu br. 794, 2011-02-01

Autor: Nacionalova redakcija

Gogolj u ZKM-u: Modernizirani 'Revizor' napada i vlast i crkvu

VILI MATULA glumi korumpiranog gradonačelnikaVILI MATULA glumi korumpiranog gradonačelnika"Revizor", komična Gogoljeva priča o korumpiranom gradonačelniku i još korumpiranijoj vlasti, u koprodukciji Zagrebačkoga kazališta mladih i Dubrovačkih ljetnih igara prošlog je ljeta u Dubrovniku doživjela ovacije, a u subotu, 5. veljače, konačno će ju vidjeti i zagrebačka publika U ZKM-u.

Predstava se publici najviše svidjela zato što se taj komad u viđenju Jerneja Lorencija, nagrađivanog slovenskog redatelja i profesora na ljubljanskoj Akademiji za kazalište, film i televiziju, odmaknuo od Gogoljeve verzije pa priča nije prikazana ni kao klasičan komad, a još manje kao tipična komedija. U predstavi se isprepleću razne kazališne forme, od stand-up komedije do vodvilja, a tu su i scene onaniranja i seksualnog nasilja pa kritika izvršne vlasti, sudstva, crkve i pojedinca na vlasti dobiva i suvremenu dimenziju.

Dojmu predstave uvelike je pridonio Vilim Matula kao gradonačelnik, koji je za tu ulogu dobio nagradu Orlando, te Nina Violić kao njegova supruga. U ostalim ulogama nastupaju Doris Šarić Kukuljica, Jadranka Đokić, Sreten Mokrović, Filip Nola, Edvin Liverić i mladi Jan Kerekeš, koji je za ulogu Ivana Aleksandroviča Hljestakova dobio Nagradu hrvatskog glumišta kao mladi glumac.

Vezane vijesti

Mađarski revizor: Izdvajanje plinskog poslovanja bilo bi dobro za Inu

Mađarski revizor: Izdvajanje plinskog poslovanja bilo bi dobro za Inu

Financijski revizor tvrtke Deloitte iz Mađarske Gabor Gion, koji je 2004. bio vođa revizorskog tima Ine, posvjedočio je danas na suđenju bivšem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika