01.02.2011. / 10:28

Autor: Hina

Pripreme za prosvjed: Više od 5000 osoba okupljeno u središtu Kaira

Više od 5000 osoba okupilo se u utorak ujutro u središtu Kaira na velikom prosvjedu protiv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka predviđenom tijekom dana.

Egipćani se okupljaju za veliki prosvjed (Reuters)Egipćani se okupljaju za veliki prosvjed (Reuters)Više od 5000 osoba okupilo se u utorak ujutro u središtu Kaira na velikom prosvjedu protiv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka predviđenom tijekom dana.

Prosvjednici su uzvikivali slogane poput "Mubarak van" i isticali transparente koji su prikazivali obješenog predsjednika ili njegovu fotografiju s natpisom "glava će pasti".

Brojne osobe provele su noć na velikom Trgu Tahrir, središtu prosvjeda koji potresaju režim od prošlog utorka.

Helikopteri redovito nadlijeću centar Kaira a vojska nadzire brojne pristupe središtu grada.

Hrvatska poziva na suzdržavanje od nasilja

Ministarstvo vanjskih poslova i europski integracija poslalo je priopćenje u kojem stoji kako "Republika Hrvatska sa zabrinutošću prati razvoj događaja u Arapskoj Republici Egipat. Izražavajući žaljenje zbog žrtava do kojih je došlo tijekom nemira proteklih dana, pozivamo na suzdržavanje od nasilja s ciljem smirivanja situacije".

Ističu nadu u skori prekid nasilja i početak mirnog demokratskog dijaloga radi rješavanja nastale krize te provođenja političkih ekonomskih i društvenih reformi uz puno uvažavanje temeljnih ljudskih prava.

"Uvjereni smo da će se na taj način stvoriti uvjeti za poboljšanje života za sve građane i omogućiti daljnji napredak Egipta koji je važan čimbenik regionalne i šire stabilnosti i Hrvatskoj prijateljska zemlja", stoji u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nastavit će pratiti razvoj situacije u očekivanju što skorijeg smirivanja stanja u Egiptu. Ujedno, potvrdili su kako je iz Egipta evakuirano dvadesetak hrvatskih građana koji su zatražili evakuaciju, dok je veleposlanstvo u Kairu u stalnom kontaktu sa 57 osoba koje su još uvijek u Egiptu.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika