01.02.2011. / 11:34

Autor: Nacional.hr

"Zeleni kilovati" na Velebitu: Bura vrijedna šest milijardi eura

Potencijalni investitori iskazali su namjeru izgraditi kapacitete od gotovo šest gigavata što je snaga kakvu bi ilao osam nuklearnih elektrana snage NE Krško. HEP s druge strane trenutno može primiti maksimalno 350 megavata, a planiraju povećati kapacitet prihvata na maksimalno 1200 megavata

Vjetroelektrane bi mogle proizvoditi dovoljno energije za cijelu HrvatskuVjetroelektrane bi mogle proizvoditi dovoljno energije za cijelu HrvatskuEuropska unija od svojih članica zahtjeva da do 2020. najmanje 20 posto električne energije bude proizvedeno iz obnovljih izvora. U Hrvatskoj je proizvodnja struje iz obnovljivih još uvijek u zanemarivoj količini, no to bi se moglo dramatično promijeniti.

Kako piše Slobodna Dalmacija, domaći i strani poduzetnici "otkrili" su velebitsku buru i spremni su uložiti milijarde eura kako bi izgradili vjetroparkove u Hrvatskoj. Čak šest milijardi eura namijenjeno je izgradnji vjetroparkova u Dalmaciji.

No, problem nije ni lokacija, ni nedostatak vjetra, već činjenica da Hrvatska elektropriveda nema dovoljne tehničke mogućnosti za prihvat tolike energije.

Potencijalni investitori iskazali su namjeru izgraditi kapacitete od gotovo šest gigavata što je snaga kakvu bi ilao osam nuklearnih elektrana snage NE Krško. HEP s druge strane trenutno može primiti maksimalno 350 megavata, a planiraju povećati kapacitet prihvata na maksimalno 1200 megavata.

To znači da bi gotovo 5 gigavata ostalo neiskorišteno. Upravo zato investitori oklijevaju sa izgradnjom inače veoma isplativog načina proizvodnje električne energije. Naime, ulaganja se isplate za najkasnije devet godina. Prvih 12 godina nakon puštanja u pogon struja se prodaje po povlaštenoj cijeni HEP-u, a nakon toga prodaje se po tržišnoj cijeni. Do isteka tog roka vlasnici vjetroelektrana mogu trgovati zelenim certifikatima koji donose više zarade nego povlaštena cijena.

Vezane vijesti

GE slavi 10 godina razvoja energije vjetra

GE slavi 10 godina razvoja energije vjetra

GE globalni tehnološki lider i opskrbljivač vjetroelektrana i usluga vezanih uz njih slavi 10. godišnjicu predvodništva u industriji energije vjetra.… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 01.02.11. 19:18

Zašto HEP ne gradi vjetroelektrane? Ako su isplative ulagačima, zašto nisu HEP-u?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika