02.02.2011. / 15:56

Autor: Nacional.hr

Europski političari šute o Mubarakovoj ostavci, ali pozivaju na brzu tranziciju

Visoka povjerenica EU-a za vanjske poslove Catherine Ashton izjavila je novinarima u Bruxellesu kako "smo mi bili veoma jasni kako gospodin Mubarak mora odgovoriti na volju naroda i kako su demonstracije dokaz te volje

Povjerenica EU-a za vanjske poslove Catherine AshtonPovjerenica EU-a za vanjske poslove Catherine AshtonVođe EU-a pozvale su egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka na brzi odgovor na demokratske prosvjede, dok se o njegovoj ostavci nisu izjasnili, izvještava portal lasvegassun.com.

Visoka povjerenica EU-a za vanjske poslove Catherine Ashton izjavila je novinarima u Bruxellesu kako "smo mi bili veoma jasni kako gospodin Mubarak mora odgovoriti na volju naroda i kako su demonstracije dokaz te volje. Riječi koje koristimo su 'tranzicija' i 'transformacija' te riječi su za njih hitne".

U Londonu, britanski premijer David Cameron izjavio je kako tranzicija u Egiptu "mora biti brza i efikasna i kako mora početi sada". Zadnjih dana EU je bila kritizirana kako je bila blaga u potpori prosvjeda i kako je slijedila primjer SAD-a u udaljavanju od Mubarakovog režima.

U Parizu je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao na političku tranziciju koja bi trebala početi "bez odgoda". Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pozdravio je Mubarakovu odluku o nekandidiranju na sljedećim izborima, rekavši kako je to "korak koji raščišćava put novom političkom početku".

Oko 50 000 Europljana, većinom turista, još uvijek je u Egiptu.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika