03.02.2011. / 16:45

Autor: Nacional.hr

Tenkovima nasrnuli i na Mubarakove pristaše: Demonstranti potjerali protivnike iz centra Kaira

Poslije sukoba pred zoru, vojska je počela koristiti oklopna vozila kako bi razdvojila suparničke grupe

Egipatska vojska smiruje prosvjednike (Reuters)Egipatska vojska smiruje prosvjednike (Reuters)Demonstranti su uspjeli potisnuti pristalice Mubaraka iz nekih ulica oko glavnog gradskog trga Tahrira u Kairu koje su kontrolirali, izvještava BBC. Kamenje je letjelo s obiju strana, čuli su se pucnjevi iz vatrenog oružja. Vojska, trenutno, nije uspjela uspostaviti red i primirje između dviju suparničkih grupa.

Prije, egipatski premijer Ahmed Shafiq se ispričao zbog sukoba predsjedničkih pristalica i demonstranata na kairskom glavnom trgu. Premijer je najavio istragu nereda, nazivajući nasilje 'kobnom pogreškom'. U sukobima protestanata i predsjednikovih pobornika, koji imaju vatreno oružje ubijeno je petero ljudi i ranjeno je nekoliko stotina.

Poslije sukoba pred zoru, vojska je počela koristiti oklopna vozila kako bi razdvojila suparničke grupe. Jedan tenk je okrenuo cijev na Mubarakove pristalice, koji su bacali kamanje na prosvjednike i raskrčio je put kroz njihove barikade. Vojska polako gubi strpljenje, ako vladine pristaše nastave pucati iz vatrenog oružja, oni su spremni odgovoriti. Vojni dužnosnici koji vrše ulogu pregovaratelja, nisu zadovoljni razvojem situacije. Podsjetimo se, kako su već pozvali na raspuštanje demonstracija i stali su djelomično na stranu prosvjednika, no ne žele sukobe i ne žele napustiti predsjednika.

Vođa egipatske opozicije Mohamed ElBaradei i Muslimansko bratstvo odbile su vladin poziv za pregovorima, ističući kako prvo žele Mubarakovu ostavku. Demonstranti su izjavili kako su pritvorili 120 suparnika, od kojih su mnogi imali policijske isprave ili dokumente koji ih povezuju s vladajućom strankom, mnogi su i kriminalci.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika