07.02.2011. / 17:26

Autor: Nacional.hr

Assangeov odvjetnički tim čvrsto brani svog klijenta: 'Kršenje britanskih ustavnih principa'

Odvjetnički tim izdao je dokument u kojem kritiziraju švedsku tužiteljicu Marianne Nye kako nema 'pravo' niti 'sudski autoritet' izdati uhidbeni nalog

Julian AssangeJulian AssangeGlavni Assangeov odvjetnik Geoffrey Robertson QC izjavio je na sudu u Londonu kako se u Švedskoj suđenja za silovanja 'održavaju iza zatvorenih vrata uz očito nijekanje pravde', izvještava BBC.

Odvjetnički tim izdao je dokument u kojem kritiziraju švedsku tužiteljicu Marianne Nye kako nema 'pravo' niti 'sudski autoritet' izdati uhidbeni nalog. Optužuju švedske vlasti kako su 'iskoristile proces', dok nisu pokazali nikakvu namjeru za optužbom ili procesuiranjem Assangea. Ističu kako je prijava za uhidbeni nalog 'disproporcionalna', dok je on voljan za suradnju i može ga se kontaktirati telefonom, internetom ili videolinkom. Vraćaju se na temu uhidbenog naloga i kažu kako nije vjerodostojan i kako u njemu ne piše 'jasno' da ga se traži zbog procesuiranja. Završavaju s time kako bi izručenje bio 'stvarni rizik jasnog negiranja pravde' i 'javno kršenje' britanskih ustavnih principa.

Robertson je izjavio kako ne želi da mediji vode suđenje. Upozorava kako je švedski zatvor u Gothenburgu poznat po lošim uvjetima i lošem postupanju prema zatvorenicima iz stranih država. Umirovljena sutkinja švedskog prizivnog suda Brita Sundberg-Weitman, koja je pozvana kao svjedok, napala je vlasti zbog odnosa prema Assangeu.

Vezane vijesti

Zašto je slučaj Assange važan

Zašto je slučaj Assange važan

Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE U srijedu 30. svibnja britanski Vrhovni sud odbio je posljednju žalbu Juliana Assangea protiv… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika