07.02.2011. / 19:46

Autor: Hina

Mađarska pod pritiskom pristala izmijeniti sramotni 'zakon o medijima'

Europska komisija je izrazila "ozbiljne dvojbe" u svezi sa zakonom, a Budimpešta je rekla da je voljna izmijeniti tekst bude li potrebno, niječući sve dosad da se zakon kosi s europskim pravom

Mađarski premijer Viktor OrbanMađarski premijer Viktor OrbanMađarska je u ponedjeljak pristala predložiti izmjene u kontroverznom zakonu o medijima koji su njegovi kritičari ocijenili pogubnim za medijske slobode i koji je bacio sjenu na početak njezina predsjedanja Europskom unijom, priopćio je glasnogovornik Europske komisije.

"Mađarske vlasti su pristale poslati Komisiji prvi prijedlog mogućih dopuna zakona o medijima" u četvrtak 10. veljače, rekao je Jonathan Todd, glasnogovornik povjerenice za to pitanje Neelie Kroes.

Odluka je donijeta u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu na kojemu su sudjelovali stručnjaci Europske komisije i mađarske vlade.

Riječ je o "prvom koraku kako bi se zajamčilo da mađarski zakon o medijima bude potpuno usklađen sa svim aspektima europskog prava, pa i s poveljom o temeljnim pravima", dodao je glasnogovornik.

Kritike kojima je bio izložen mađarski zakon o medijima prihvaćen u prosincu, donekle su zasjenile prve tjedne mađarskog predsjedanja EU-om.

Europska komisija je izrazila "ozbiljne dvojbe" u svezi sa zakonom, a Budimpešta je rekla da je voljna izmijeniti tekst bude li potrebno, niječući sve dosad da se zakon kosi s europskim pravom.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika