Objavljeno u Nacionalu br. 795, 2011-02-08

Autor: Berislav Jelinić

'Čistka' u MORH-u: Pet generala i državni tajnik Goršić predviđeni za smjene

Goršić je posljednjih mjeseci više puta bio u središtu zanimanja javnosti. Jednom zbog nelegalne gradnje, a potom nekoliko puta i zbog neprimjerenog ponašanja njegova sina, koji je zbog divljanja izbačen iz HDZ-a

DRŽAVNI TAJNIK Željko Goršić bio je najbliži suradnik bivšeg ministra obrane Branka Vukelića, no često su ga povezivali s aferamaDRŽAVNI TAJNIK Željko Goršić bio je najbliži suradnik bivšeg ministra obrane Branka Vukelića, no često su ga povezivali s aferamaNajmanje pet generala iz vojnog vrha moglo bi uskoro biti smijenjeno s funkcija, doznao je Nacional iz upućenih političkih izvora. Osim toga, predviđa se i da će uskoro biti smijenjen Željko Goršić, državni tajnik u Ministarstvu obrane. To bi trebao biti nastavak kadrovskih čišćenja u Hrvatskoj vojsci i Ministarstvu obrane. Taj je proces započeo smjenom Branka Vukelića s ministarske funkcije i smjenom Josipa Lucića s funkcije načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske. Vukelića je naslijedio Davor Božinović, a Lucića Drago Lovrić. Smjena na čelu Hrvatske vojske bila je posve iznenadna, a u upućenim političkim krugovima tvrde da se radi o kompromisu između predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor.

Premijerka Kosor navodno je na tu funkciju željela imenovati generala Slavka Barića, dok je predsjednik Josipović bio sklon generalu Darku Grdiću. Lovrićevo imenovanje bilo je neočekivano, što može značiti da je posrijedi kompromisno rješenje, ali može i svjedočiti da čelni ljudi u državi pomno paze da ni njihovi najbliži suradnici ne znaju kakve će kadrovske poteze povući. U takvom ozračju potpune neizvjesnosti očekuje se i najavljeni nastavak rotacije kadrova u vojnim krugovima. Jedini za koga se vjeruje da će sigurno biti smijenjen jest Željko Goršić. Za Goršića se tvrdi da je unutar MORH-a imao najveći utjecaj na donedavnog ministra obrane Branka Vukelića, svojeg sugrađanina.

To se djelomice tvrdi zato što se Vukelić na njega jako oslanjao, a djelomice zbog njegovih formalnih ovlasti, na temelju čega su ga neformalno počeli titulirati i kao osobu koja drži glavne poluge novca i ljudskih resursa unutar MORH-a. Goršić je državni tajnik za upravljanje ljudskim resursima. To znači da upravlja personalnom službom MORH-a, odlučuje o prijemu u MORH, kadroviranju, promaknućima i nagradama. Goršić je odgovoran i za stambeno zbrinjavanje, službu za vojnu obvezu i mobilizaciju, zdravstvenu službu, a k tomu je i predsjednik nadzornog odbora u tvrtki Pleter usluge. To je tvrtka MORH-a koja se bavi ugostiteljskim sadržajima, kantinama, restoranima i ostalim uslužnim djelatnostima, odnosno izvrstan je poligon za potencijalno trgovanje uslugama. Goršić, profesor pedagogije i informatike, prije je radio kao monter parnih turbina u karlovačkoj Jugoturbini.

U MORH-u ga je 2004. zaposlio Berislav Rončević, vjerojatno na preporuku Branka Vukelića, koji je u tom mandatu bio ministar gospodarstva. Goršić je posljednjih mjeseci više puta bio u središtu zanimanja javnosti. Jednom zbog nelegalne gradnje, a potom nekoliko puta i zbog neprimjerenog ponašanja njegova sina, koji je zbog divljanja izbačen iz HDZ-a. Sada je Goršić ponovno u središtu pozornosti, jer se nakon Vukelićeva odlaska s ministarske funkcije gotovo istodobno očekivala i njegova smjena, ali se to zasad nije dogodilo.

Vezane vijesti

Vojnici uz plaću dobivali i naknadu HZMO-a?

Vojnici uz plaću dobivali i naknadu HZMO-a?

Na sjednici saborskog Odbora za obranu, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra otkrila je kako se u Hrvatskoj vojsci nalazi 31 djelatna vojna osoba… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 08.02.11. 10:58

Izbaciti iz MORH-a te vucibatine Tuđmanove .....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika