08.02.2011. / 08:21

Autor: Milan Pavlinović

Izgubljena karika punka svira u Močvari

Sonny Vincent sredinom sedamdesetih je u New Yorku stvarao punk scenu s grupama poput Television, Ramones i Cramps

Sonny VincentSonny VincentU srijedu, 9. veljače, u klubu Močvara nastupit će američki punk-rocker Sonny Vincent. 

Karijeru je počeo u New Yorku sredinom sedamdesetih kada je njegova grupa Testors, zajedno s grupama kao što su Television, Patti Smith Group, Ramones, Blondie, Dead Boys, Talking Heads i Cramps u klubovima Max's Kansas City i CBGB stvarala punk-rock scenu.

Možda zbog njegove divlje naravi, niza incidenata, prekida karijere zbog boravka u zatvorima i mentalnim ustanovama ili zbog nepodilaženja diskografskim kućama i nedostatka kompromisa, Testors nisu nikad stekli svjetsku slavu poput Ramonesa ili Blondie, ali su zato stekli kultni status među muzičarima i istinskim ljubiteljima američkog punk-rocka.

Sonny Vincent tijekom karijere surađivao je s brojnim poznatim glazbenicima kao što su Maureen "Moe" Tucker (Velvet Underground), Scott Asheton (The Stooges, Iggy Pop, Sonic's Rendezvous Band), Richard Hell (Television, Johnny Thunder and The Heartbreakers, Richard Hell & The Voidoids), Wayne Kramer (MC5), Captain Sensible (The Damned), Scott Morgan, Walter Lure (Heartbreakers), Brian James (Damned, Lords of the New Church), Thurston Moore (Sonic Youth), Richard Lloyd (Television), Greg Ginn (Black Flag), Don Fleming (Ball, Gumball, Dim Star), Jim O'Rourke (Sonic Youth), Kim Shattuk (Pandoras, Muffs), Robert Quine (Richard Hell & The Voidoids), Manu Larnaud (Les Sheriff), Marc Hacquet (Swarm), Pat Todd (Lazy Cowgirls), Javier Escovedo (The Zeros), Dave James (Superbees), Bob ‘Derwood' Andrews (Generation X), Cliff Roman (Weirdos), Frank Meyer (Streetwalkin' Cheetahs), Noodles & Dexter Holland (The Offspring) i drugima.

"Sonny me podsjeća zašto sam uopće krenuo u sve ovo. To je glazba mogućnosti, radosti, zabave, o tome da se nikad ne prihvaćaju ograničenja. Ne kažem da je to lako, nije, to je jebeno smiješno teško, ali što je alternativa? U ovom vremenu bezumne dječje kulture, MTV-a, kabelske televizije i videosranja, to je osvježavajuće. Prava glazba. Sirova, uzbudljiva, vitalna i najviše od svega strastvena", rekao je Wayne Kramer iz MC5.

"Njegova glazba je nestrpljiva, sirova i divlja. Uzbudljive izmrcvarene pjesme sa jedinstvenim vokalom. Veliki kompozitor koji ima nešto za reći. Ja sam fan", rekao je Joey Ramone.
Kao predgrupe će nastupiti zagrebački garage punk rockabilly bend Dykemann Family gitarista i pjevača Gorana Lautera, poznatije po bendovima Babies i Welcomin' Commitee In Flames, i zagrebački alternative rockeri Interzone koji će predstaviti prvi album.

Vezane vijesti

2cellos oduševili na domaćem terenu

2cellos oduševili na domaćem terenu

Karizmatični virtuozi napokon su nakon mnogobrojnih svjetskih samostalnih turneja i turneja sa Sir Eltonom Johnom, došli napokon i na jednu od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika