11.02.2011. / 20:08

Autor: Hina

Pillay optužuje Izrael da ne mari za sudbinu Palestinaca

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay predbacila je u petak izraelskim čelnicima da ne mare za sudbinu palestinskog naroda pod okupacijom.

Navi PillayNavi PillayVisoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay predbacila je u petak izraelskim čelnicima da ne mare za sudbinu palestinskog naroda pod okupacijom.

Usto je izrazila zabrinutost zbog povreda ljudskih prava na Zapadnoj obali pod nadzorom Palestinske samouprave i u Pojasu Gaze pod nadzorom Hamasa, na tiskovnoj konferenciji u Jeruzalemu, na završetku svog prvog posjeta palestinskim područjima u Izraelu.

"Bila sam užasnuta vidjevši nemar izraelskih vlasti s kojima sam razgovarala o tim pitanjima, u svezi sa sudbinom - koja bi se mogla izbjeći - Palestinaca ugroženih zbog zida (izraelske sigurnosne ograde na Zapadnoj obali) i židovskih naselja", istaknula je.

"Ta se pitanja uglavnom guraju pod tepih kao da je riječ o sitnicama. No ona to nisu. Riječ je o očitoj povredi ljudskih prava u velikim razmjerima", rekla je Pillay, požalivši zbog "prave strahote" koju je uzrokovala takva politika.

"Ne bavim se politikom, već pravom", rekla je UN-ova čelnica, istaknuvši da se židovsko naseljavanje, pripojenje istočnog Jeruzalema i izraelski zid na Zapadnoj obali "kose s međunarodnim pravom".

Osudila je pogađanje oko mogućeg nastavka mirovnih pregovora u zamjenu za moratorij na kolonizaciju.

"Zamisao da je djelomičan i privremen prekid valjan ustupak u mirovnom procesu je izokretanje smisla prava", ocijenila je Pillay.

"Duboko sam potresena brojnim problemima ljudskih prava, pa i pravima žena i primjenom smrtne kazne, skopčanima s postupcima vlasti koje zapravo nadziru Gazu", dodala je, misleći pritom na islamistički pokret Hamas.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 15.02.11. 23:29

I to tako ide vec 62 godine, veliki brat preko bare ih stiti, nitko im nista ne moze, pa rade tim nesretnim palestincima svakakve gadosti jer znaju da za te zlocine nece odgovarati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika