14.02.2011. / 14:08

Autor: Nacional.hr

Uz uhićenja, maknuti i zadnji prosvjednici s Tahrir trga

Vojska se boji kako bi se štrajkovi mogli nastaviti i poziva ljude da se vrate na posao, kako bi se država vratila u normalu

Kairski Tahrir trg u nedjelju (Reuters)Kairski Tahrir trg u nedjelju (Reuters)Egipatska vojna policija je maknula zadnje prosvjednike s Tahrir trga u Kairu, izvještava BBC. Uz slabi otpor, bilo je i nekoliko uhićenja.

Vojska je rekla kako će na vlasti ostati šest mjeseci ili do održavanja izbora. Podsjećamo, kako je visoko vojno vijeće izjavilo kako će povući sadašnji ustav i odrediti odbor koji će izraditi novi. Novi ustav bit će stavljen na glasanje na narodnom referendumu. Vojska se boji kako bi se štrajkovi mogli nastaviti i poziva ljude da se vrate na posao, kako bi se država vratila u normalu. Dane su i upute bankama da danas još ostanu zatvorene, zbog opasnosti od mogućih štrajkova. U utorak je u Egiptu državni blagdan. Neki izvještaji upozoravaju kako bi vojska mogla zabraniti sastanke sindikata i radnih organizacija, bojeći se radničkog neposluha. Izvjestitelji nastavljaju kako su neki zaposlenici ohrabreni uspješnošću demonstracija i kako bi mogli tražiti ostavke svojih šefova, koje krive za velike gubitke u njihovim tvrtkama.

Egipatski premijer Ahmed Shafiq, kazao je kako je njegov prvenstveni cilj vratiti zemlji sigurnost. Nastavlja kako 'usporedno želimo osigurati da se svakodnevni život svih Egipćana vrati u normalu i da su osnovne potrebe poput kruha i zdravstvene zaštite osigurane'. Dodao je kako zemlja ima dovoljno rezervi za preživjeti ekonomsku krizu, ali u slučaju da se nestabilnost u Egiptu nastavi moglo bi biti 'prepreka'.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika