22.05.2012. / 19:36

Autor: Hina

Štrajk učitelja u Španjolskoj

Španjolski učitelji štrajkaju od utorka u znak prosvjeda protiv rezova u proračunu za obrazovanje, jer sindikalni čelnici tvrde da će stotinu tisuća nastavnika na zamjeni ostati bez posla, ali vlasti tvrde da je to nužno u borbi protiv dužničke krize.

Španjolski učitelji protive se mjerama štednjeŠpanjolski učitelji protive se mjerama štednjeŠpanjolski učitelji štrajkaju od utorka u znak prosvjeda protiv rezova u proračunu za obrazovanje, jer sindikalni čelnici tvrde da će stotinu tisuća nastavnika na zamjeni ostati bez posla, ali vlasti tvrde da je to nužno u borbi protiv dužničke krize.

Vlasti su odlučile da je u obrazovanju ove godine nužno uštedjeti tri milijarde eura u 17 autonomnih regija. To će provesti strogim programom štednje i tako smanjiti proračunski deficit na razinu dogovorenu u EU-u, a to je 5,3 posto bruto domaćeg proizvoda.

Španjolsko gospodarstvo opet pada, drugi put od 2009., a u četiri godine stagnacije i recesije nezaposlenost je prešla 24 posto, što je najviša stopa u Europskoj uniji.

Recesiju pogoršavaju oštre mjere štednje koje vlada poduzima ne bi li ohrabrila ulagače.

Štrajk u utorak prvi put obuhvaća sve razine javnog školstva, od vrtića do sveučilišta, a organizatori su pozvali i više od sedam i pol milijuna učenika, njihovih obitelji i milijun zaposlenih.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika