14.02.2011. / 14:10

Autor: Nacional.hr

Humanitarna kriza: U Tunisu se raspravlja o dolasku talijanskih karabinjera

Podsjetimo se kako je u subotu talijanski ministar unutarnjih poslova, Roberto Maroni, kazao kako Europa ne čini ništa kako bi se zaustavio dolazak emigranata i zatražio od tuniskih vlasti talijansku intervenciju na tuniskom tlu

Talijanski karabinjer čuva migrante iz Tunisa (Reuters)Talijanski karabinjer čuva migrante iz Tunisa (Reuters)Tuniska vlada je osudila poziv iz Rima kako bi se u tu zemlju poslala talijanska policija i zaustavio iznenadni migracijski val na talijanski otok Lampedusa, izvještava BBC. Glasnogovornik Tayeb Baccouche je rekao kako Tunis odbija ideju dolaska stranih snaga sigurnosti na svom tlu, ali dodaje kako će kabinet raspravljati po tom pitanju.

Na talijanski otok Lampedusu, koji je bliži Tunisu nego Italiji, u zadnjih nekoliko dana došlo je oko 4 000 tuniskih migranata. Visoka povjerenica EU za vanjske poslove, Catherine Ashton, sada je u Tunisu te se razgovara o toj temi. Danas poslijepodne u Tunisu se očekuje i talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini. On je već razgovarao s povjerenicom i pozvao graničnu agenciju EU Frontex kako bi se uključila u slučaj, kontrolirajući talijansku morsku granicu.

U subotu Italija je zatražila humanitarnu pomoć i pomoć EU. Glasnogovornica Međunarodne organizacije za migracije, Simona Moscarelli, izjavila je kako Italija mora što prije migrante prebaciti na talijansko kopno. Podsjetimo se kako je u subotu talijanski ministar unutarnjih poslova, Roberto Maroni, kazao kako Europa ne čini ništa kako bi se zaustavio dolazak emigranata i zatražio od tuniskih vlasti talijansku intervenciju na tuniskom tlu. Tuniski glasnogovornik rekao je kako je to 'neprihvatljivo'.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika