15.02.2011. / 13:52

Autor: Nacional.hr

Nastavljaju se prosvjedi u više zemalja na Bliskom istoku

Tisuće prosvjednika opet se okuplja se u glavnom gradu Bahreina, Manamau, nakon dvodnevnih sukoba s policijom u kojima je poginulo dvoje ljudi

Pogreb prosvjednika u Bahreinu (Reuters)Pogreb prosvjednika u Bahreinu (Reuters)Stotine ljudi sukobilo se s policijom i vladinim pristašama u libijskom gradu Benghaziju, izvještava BBC. Prosvjedi su počeli nakon uhićenja Fathija Terbila, glasnogovornika obitelji 1 000 zatvorenika, koji su navodno masakrirani u zatvoru Abu Salim u Tripoliju 1996. godine. Iz neslužbenih izvora saznaje se kako je glasnogovornik uhapšen nakon što je rekao rodbini sadašnjih kažnjenika da je zatvor u plamenu, pozivajući ih na demonstracije. Ubrzo je oslobođen, no prosvjedi su se nastavili.

Očevici kažu kako je u prosvjede bilo uključeno oko 2 000 ljudi, policija je odgovorila vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima. Državna televizija prikazala je snimke provladinih prosvjednika, dok je na internetskom portalu privatnih novina Quryna izvještaj o 14 ozlijeđenih, uključujući deset policajaca. Saznaje se kako će 110 pripadnika zabranjene militantne grupe biti danas oslobođeno iz zatvora Abu Salim. Nije jasna veza s planiranim oslobađanjem militanata i prosvjedima. Prosvjedi su počeli dan ranije, demonstracije su dogovorene preko inteneta u četvrtak.

Prosvjedi u Bahreinu

Tisuće prosvjednika opet se okuplja se u glavnom gradu Bahreina, Manamau, nakon dvodnevnih sukoba s policijom u kojima je poginulo dvoje ljudi, piše BBC. Veliki broj demonstranata okupio se na pogrebu druge žrtve, koja je poginula na sprovodu prvog prosvjednika. Najavljuju kako će ostati na glavnom gradskom trgu dok se ne provedu političke reforme. Ministar unutrašnjih poslova izjavio je kako je uhapšen policajac, koji je navodno kriv za smrt prosvjednika. Kralj Bahreina Hamad bin Issa Al Khalifa u obraćanju narodu na televiziji u utorak, obećao je kako će istražiti smrti demonstranata. SAD koje imaju veliku pomorsku bazu u Bahreinu, izrazile su veliku zabrinutost situacijom i pozvale su na suzdržanost.

Sukobi na pogrebu

Na pogrebu iranskog studenta u Teheranu izbili su sukobi između vladinih pristaša i protuvladinih prosvjednika, izvještava BBC. Obje grupe tvrde kako je poginuli 26-godišnji Saneh Jaleh bio jedan od njihovih prosvjednika.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika