17.02.2011. / 10:45

Autor: Deutsche Welle

Danis Tanović na Berlinaleu: Rat će za moju generaciju biti vječna tema

Bosansko-hercegovački redatelj i Oscarovac Danis Tanović na Berlinaleu je održao predavanje za studente na temu 'Rat u filmu'. Tanović je poručio studentima da mogu dočarati i nešto što nisu doživjeli

Danis TanovićDanis TanovićNe trebate udarati glavom o zid da biste shvatili da to boli. To iskustvo možete doživjeti čitajući knjigu i gledajući film, kaže Danis Tanović. Zato ne morate nužno doživjeti ni rat da biste ga predstavili na platnu i u knjizi. Najvažnije je da pri tome slijedite najprije etiku, pa tek onda estetiku, poručuje Tanović.

„Ako mi netko želi pokazati SS vojnike kao divne ljude koji ubijaju jer su ovi to zaslužili, onda ne znam o čemu govorim. Ne mogu ulaziti u bilo kakvu raspravu estetike tog filma, ako su njegove etičke smjernice postavljene na pogrešan način."

Rat nije negativna tema
Tanović se protivi tvrdnjama da je rat negativna tema. Kaže da ne postoje negativne i pozitivne teme, već se teme dijele na one koje je lakše ili teže obraditi, i one koje vas više ili manje zanimaju. Tanović smatra i da se sve teme svode na istu stvar po principu: ili netko voli nekoga ili netko ne voli nekoga.

„Ne može vas nitko naučiti da režirate, glumite i izaberete temu. Jedan mladi Indijac je ovdje pitao da li je važno da iznese svoje mišljenje. Naravno, jedino me to i zanima, zato se i bavite umjetnošću - da kažete svoje mišljenje. Ne mogu sve ljude zanimati iste teme, i hvala Bogu da je tako. Ako ste mladi, imate 18 godina i živite na primjer u Sarajevu, radite teme koje su vam važne.

Rat će za moju generaciju biti vječna tema

Na pitanje da li se netko tko dolazi iz zemlje u kojoj je bio rat može baviti i drugim temama, Danis Tanović odgovara: 'To je pitanje osobnog izbora. Ja sam siguran da ću još napraviti filmova o ratu. Čovjek nikada ne zna što mu život sprema, ali to je neka velika tema za nas. Vjerujem da će to za moju generaciju biti vječita tema, jer to je nešto što nam je promijenilo život i što nas je oblikovalo.'

A koliko film kao umjetnost reprezentira Bosnu i Hercegovinu? 'Pa više nego svi oni ostali zajedno što se trude nešto napraviti. Naša vlast, takva kakva je, i ljudi u toj zemlji ne shvaćaju važnost i vrijednost filmske umjetnosti, ali dobro, promijeniti ćemo i to'.

Danis Tanović živi sa svojom obitelji u Belgiji, a predaje i na Filmskoj akademiji u Sarajevu. Njegov najznačajniji film je 'Ničija zemlja' za kojeg je 2001. godine dobio Zlatnu palmu u Cannesu, a godinu dana kasnije, isti film nagrađen je Oscarom. U međuvremenu je snimio još šest filmova, a posljednji je „Circus Columbia". Trenutno radi, kako kaže, na 16 različitih projekata.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Američka glumica Demi Moore, koja je službeno u studenom objavila da se rastaje od Ashtona Kutchera nakon tri godine braka, odlučila je da njezino… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika