18.02.2011. / 13:53

Autor: Hina

HRW: U prosvjedima u Libiji najmanje 24 žrtve

"Brojni očevici tvrde da su sigurnosne snage pucale na prosvjednike", navodi HRW u priopćenju i optužuje vlasti da su uporabom sile spriječile narod da iskaže protivljenje režimu "koji je sve neuspješniji"

Moamer GadafiMoamer GadafiU libijskim proturežimskim prosvjedima najmanje su 24 osobe ubijene, objavila je u petak organizacija Human Rights Watch i optužila vlasti za otvaranje vatre na mirne prosvjede.

Medicinski izvori objavili su da je sedam osoba poginulo u Bengaziju, a dvije u Al-Baidi, dvama gradovima na istoku zemlje, gdje je najveći otpor režimu pukovnika Moamera Gadafija koji je na vlasti više od 40 godina.

U petak ujutro tijekom molitve ulice su bile gotovo puste u Tripoliju, glavnome gradu, naveli su očevici.

"Divlji napadi sigurnosnih snaga na prosvjednike koji su mirno demonstrirali otkrivaju brutalnu stvarnost Moamera Gadafija protiv svakog oporbenog glasa", kazala je u petak Sarah Leah Whitson, čelnica organizacije za zaštitu ljudskih prava HRW za Bliski istok i sjevernu Afriku.

Četvrtak su protivnici Gadafijeva režima nazvali "Danom gnjeva" i putem društvenih mreža organizirali prosvjede koji su i održani u gradovima Al Baidi, Bengaziju, Zentenu, Derni i Adžabiji, navodi HRW-

Prosvjedi su održani i u Tobruku gdje su prosvjednici zapalili ured revolucionarnog odbora, a ti odbori su osnova Gadafijeva režima. Prosvjednici su srušili i spomenik "zelenoj knjizi", što je Gadafijev politički manifest u kojem je izložio smjernice svoje revolucije i uspostavu svoje "Džamahirije", ili vladavine masa.

"Brojni očevici tvrde da su sigurnosne snage pucale na prosvjednike", navodi HRW u priopćenju i optužuje vlasti da su uporabom sile spriječile narod da iskaže protivljenje režimu "koji je sve neuspješniji".

"Takva taktika" nije očuvala vlast egiaptskog predsjednika Hosnija Mubaraka, upozorava HRW.

Službeni mediji nastavljaju prikrivati prosvjede i zato od srijede državna televizija i državna novinska agencija izvještavaju samo o prorežimskim prosvjedima kojima su vlasti odgovorile oporbi.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika