24.02.2011. / 16:05

Autor: Hina

Sirija možda izgradila nuklearni pogon kod Damaska

Više od dvije godine Sirija odbija dolazak UN-ovih inspektora u postojenje koje je Izrael uništio u rujnu 2007., a za koje američki obavještajni podaci govore da se radilo o nuklearnom reaktoru sjevernokorejske proizvodnje kojemu je svrha proizvodnja goriva za bombe

Zapadne obavještajne agencije sumnjaju da je Sirija izgradila tajni nuklearni pogon kod Damaska, objavio je u četvrtak njemački list, a američki institut sugerira da je možda povezano s pogonom koji je Izrael bombardirao 2007.

Bude li potvrđen, izvještaj lista Sueddeutsche Zeitung pojačat će bojazan Zapada da je ta arapska zemlja imala tajni nuklearni program prije izraelskog napada, a mogao bi i osnažiti pritisak UN-ove agencije za nuklearnu energiju.

Institut za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) iz Washingtona navodi da je nepoznato operativno stanje pogona blizu grada Marj as Sultana.

"Međutim, sumnja se da je Sirija ispraznila zgrade do sredine 2008. i poduzela sve da prikrije ranije aktivnosti u tome pogonu", stoji u analizi instituta.

Više od dvije godine Sirija odbija dolazak UN-ovih inspektora u postojenje koje je Izrael uništio u rujnu 2007., a za koje američki obavještajni podaci govore da se radilo o nuklearnom reaktoru sjevernokorejske proizvodnje kojemu je svrha proizvodnja goriva za bombe.

Vezane vijesti

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Bespravna gradnja je i pravno i moralno pitanje

Zakonski prijedlog o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama nije samo pravno nego i moralno pitanje, no s rješavanjem tog problema više ne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika