25.02.2011. / 20:32

Autor: Nacional.hr

Libijski ambasadori i diplomati su se okrenuli protiv Gadafija

Libijski poslanik u Ženevi nakon sastanka UN-ovog vijeća za ljudska prava izjavio je kako on i ostatak diplomatskog kora u Ženevi 'zastupa samo libijski narod', a ne Gadafijevu vladu

Dječak drži zastavu Libijskog kraljevstva za vrijeme govora tijekom molitve u Benghaziju (Reuters)Dječak drži zastavu Libijskog kraljevstva za vrijeme govora tijekom molitve u Benghaziju (Reuters)Velika Britanija i Francuska lobiraju za embargo na prodaju oružja Libiji i započinjanje istrage o ratnim zločinima u toj zemlji, izvještava BBC.

Britanski premijer David Cameron je izjavio kako je 'nasilje koje smo vidjeli užasno i neprihvatljivo. Ljudi koji rade za ovaj režim...trebali bi se sjetiti koliko je dugačka ruka međunarodnog prava, koje ima i dobro pamćenje'. Britanija će poslati i drugi brod HMS York kako bi evakuirala svoje državljane iz Libije. Evakuacija brodovima se nastavlja usprkos lošem vremenu i uvjetima na moru.

U Parizu libijski opozicijski prosvjednici zauzeli su libijsku ambasadu u tom gradu. Libijski ambasador u Francuskoj i onaj u UNESCO-u izjavili su kako su se pridružili opoziciji. Libijski poslanik u Ženevi nakon sastanka UN-ovog vijeća za ljudska prava izjavio je kako on i ostatak diplomatskog kora u Ženevi 'zastupa samo libijski narod', a ne Gadafijevu vladu. Svjedoci iz Tripolija kažu kako su Gadafijeve snage pucale na prosvjednike, koji su nakon molitve krenuli na ulice grada. Oko Tripolija djeluje elitna jedinica, kojom zapovjeda Gadafijev sin Khamis. U Benghaziju do zidova su spaljene zgrade libijske vlasti, treba istaknuti kako je među njima i Gadafijeva rezidencija i Vojno zapovjedništvo za istočnu Libiju. Građevinski strojevi uništavaju tajne podzemne bunkere i tunele, kojih ima mnogo.

Vezane vijesti

'U pitanju je opstanak eura'

'U pitanju je opstanak eura'

Britanski premijer David Cameron pozvao je u četvrtak europske čelnike da smire krizu eurozone, a izglednu grčku nemogućnost otplate duga iskoristio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika