27.02.2011. / 12:19

Autor: Hina

Kineska policija želi spriječiti 'skupove jasmina'

Pekinška gradska vlast obratila se stranim medijima akreditiranim koncem tjedna sa zahtjevom da za svaki intervju zatraže odobrenje, a u nekim slučajevima i da ne dolaze na ulicu Wanfujing, glavno trgovačko središte u Pekingu, nedaleko od trga Tiananmena

Velik broj redarstvenika bio je u nedjelju raspoređen na ulicama Pekinga i Šangaja kako bi, u napetom ozračju, pokušali spriječiti svaki pokušaj prosvjeda na "skupovima jasmina" na koje su Kinezi putem interneta pozvani u 13 gradova u zemlji.

U Pekingu, nogostup ispred restorana McDonald'sa koje su anonimni autori apela objavljenog na internetu u duhu tuniske revolucije izabrali za mjesto održavanja skupa, najednom je postao gradilište.

No stotine policajaca u odori i još stotine u civilu budno su pazili na red na ulici i u samom restoranu koji je bio krcat gostima, ali i stranim novinarima i policajcima u civilu s komunikacijskim uređajima koji su ih fotografirali i snimali.

Napetost je naglo porasla oko 15.00 sati po mjesnom vremenu (8.00 sati po srednjoeuropskome), kada je nekolicinu novinara koji su htjeli snimati ulicu i restoran odjednom okružilo desetak policajaca i grubo ih spriječilo da to učine.

Pekinška gradska vlast obratila se stranim medijima akreditiranim koncem tjedna sa zahtjevom da za svaki intervju zatraže odobrenje, a u nekim slučajevima i da ne dolaze na ulicu Wanfujing, glavno trgovačko središte u Pekingu, nedaleko od trga Tiananmena.

Ni u Šangaju nije bilo znakova prosvjeda, a velik broj policajaca bio je raspoređen u uluci Hanku, pokraj Narodnog trga, gdje se skup trebao održati.

U prošlu nedjelju, kada je objavljen prvi poziv na održavanje skupova za više jasnoće u upravljanju zemljom i više slobode govora, broj policajaca, napose u Pekingu i Šangaju, bio je zastrašujući.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika