28.02.2011. / 18:30

Autor: Nacional.hr

Enda Kenny i njegova stranka Fine Gael osvojili najviše mjesta u irskom parlamentu

Iz irske Radničke stranke izjavili su kako će se Kenny danas popodne sastati s vođom stranke kako bi se oformila koalicija

Budući irski premijer Enda Kenny (Reuters)Budući irski premijer Enda Kenny (Reuters)Enda Kenny i njegova stranka Fine Gael osvojili su najviše zastupničkih mjesta u irskom parlamentu, izvještava CNN. Fine Gael, stranka desnog centra, osvojila je rekordan broj glasova na izborima koji su počeli u petak i danas se nastavljaju treći dan. Iz irske Radničke stranke izjavili su kako će se Kenny danas popodne sastati s vođom stranke kako bi se oformila koalicija. Iako je osvojila rekordan broj glasova stranka nije dobila većinu u parlamentu i prisiljena je stvoriti koaliciju sa strankom lijevog centra, Radničkom strankom.

Kenny je izjavio kako će mu jedan od prvih zadataka biti ponovno ugovaranje uvjeta pod kojim je Irska primila milijardersku novčanu pomoć od MMF i EU. Budući premijer je već pokrenuo to pitanje kod ostalih europskih vođa, koji su mu već sada čestitali na izbornoj pobjedi. Telefonski je razgovarao i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. Kenny će putovati u petak u Finsku u Helsinki, na sastanak Europske narodne stranke, čiji član je njegova stranka Fine Gael. Putovanje će nastaviti sastankom Europskog vijeća u Bruxellesu. Već sada će početi lobirati za reformiranje ugovora, kojim je Irska primila financijsku pomoć.

Budući premijer rekao je kako mu je unutrašnjopolitički cilj formirati 'stabilnu vladu'. Vođa Radničke stranke Eamon Gilmore izjavio je kako vjeruje da će se vlada formirati već prvi dan saziva novog parlamenta 9. ožujka. Pregovori dviju vođa stranaka trebali bi se dovršiti do početka vikenda, kako bi se održali i unutarstranački pregovori te ostvarila ta Gilmoreova izjava. Raspravljat će se i pitanja o kojima su se dvije stranke sukobljavale već dulje vremena, a to su: gubici u proračunu, porezi, rezovi u javnom sektoru, pristojbe za vodu i kako se nositi s odgovornošću obaveznica za bankovne dugove. Fine Gael, Radnička stranka i Sinn Fein osvojile su rekordan broj glasova, bivša vladajuća stranka Fianna Fail izgubila je tri četvrtine zastupnika, dok je Zelena stranka izgubila svih šest članova u parlamentu.

Vezane vijesti

Nema više milosti za Grčku

Nema više milosti za Grčku

Koliko god da se može odahnuti nakon što je Grčka brzo dobila novu vladu, tako posao nije gotov. Prije svega Europa mora pokazati što može, piše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika